Ресторантьорите искат удължаване мораториума върху кредитите минимум две години след

...
Ресторантьорите искат удължаване мораториума върху кредитите минимум две години след
Коментари Харесай

Ресторантьорите искат удължаване мораториума върху кредитите - 2 г. след края на пандемията

Ресторантьорите желаят удължение мораториума върху заемите най-малко две години след края на пандемията . Това стана ясно от думите на Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пред БНР.

" Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо огромни ", разяснява той във връзка удължаването на изключителните ограничения до 31 януари.

Сега заемите са разсрочени до края на март, само че съгласно Димитров срокът е лекомислен в тази обстановката, в която се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски отраслови сътрудници , сподели Димитров.

" Още един проблем стои - това е такса здания и такса боклук - това е неуреден проблем - общинските администрации би трябвало да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са употребявали ", изясни представителят на БХРА.

" Чакаме и бързото осъществяване и изплащането на средствата по оперативна стратегия " Конкурентоспособност " - да се връщат 20 % от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година ", сподели той.

По думите му изплащането по тази стратегия би трябвало да стартира след 20 януари. Мнозина ресторантьори аплайват по ограниченията " Запази ме " и нямат тъкмо информация какъв брой средства са получени и от какъв брой бенефициенти.

" Една трета от ресторантьорския бизнес банкрутира - това са 32 на 100 - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите . 30 % е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград. Основният проблем при нас са хората и паниката ни е за тях - има отлив от тази специалност към този момент ", сподели зам.-председателят на БХРА.

Специалистите в сектора са създавани в продължение на години. Какво ще се случи, в случай че те трайно изоставен този бизнес, запита Атанас Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР