Ресторантьори се оплакаха, че чашата на търпението им вече прелива.

...
Ресторантьори се оплакаха, че чашата на търпението им вече прелива.
Коментари Харесай

Марияна Николова: От 1 февруари кръчмите може да отворят на 50% капацитет и с предварителни резервации

Ресторантьори се оплакаха, че " чашата на търпението им към този момент прелива ". Министър Марияна Николова увери, че непрекъснато е в връзка с сектора. Утре следва и публична среща с представители на Асоциацията на ресторантьорите. Предложения занапред ще се разискват и с Националния действен щаб след разбор на обстановката с бройките инфектирани, посочи Николова пред Българска национална телевизия.

" След 31 януари ще се разяснява отварянето на заведения та. Вариант за работа е на 50% от потенциала, с предварителна резервация, само че не всички заведения го разрешават, както и наложителното метър и половина разстояние сред масите и цялостна стерилизация.

Това се отнася за заведенията за хранене, не и за нощните заведения, за които нищо не е обсъждано ", сподели още вицепремиерът. 

Здравните управляващи записаха редица нарушавания през последните дни. Обществена загадка беше, че има заведения , които работят макар заповедта на министъра на опазването на здравето.

" Всички извършители, които нарушават административните правила и наредбите, които са предписани от здравните управляващи, ще бъдат глобени по открития ред. Аз съм срещу тези нарушавания и съм безапелационна, че това е леке за целия отрасъл ", съобщи министър Николова.

Тенденциите демонстрират, че равнищата на безработица в бранш " Туризъм " са 6,7%. Има растеж на безработицата като най-засегнати са в бранш хотелиерство, сподели министърът. Туристите от ден на ден търсят самостоятелните резервации и дребните места за настаняване. Николова изясни, че зимният сезон се употребява от дребните хотели, от дребните места за настаняване, които са заети на 100%.

Сериозна претовареност се регистрира и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са сред 35 и 40%. При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60/40, която е трансформирана в 80/20 за бранша, заяви министъра.

Правителството е дало ясно поръчка за удължаването на тази мярка до 31 март. " Тази мярка е избавила от банкрут повече от 70% от сектора. По нея са изплатени голям размер средства и са избавени над 28-30 работни места ", сподели още тя.  Изплатени са над милиард и 200 милиона, от които към 720 милиона са достигнали директно до бизнеса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР