Ресторантьори и хотелиери ще плащат 9 вместо 20% ДДС до

...
Ресторантьори и хотелиери ще плащат 9 вместо 20% ДДС до
Коментари Харесай

Ресторантьорите ще плащат 9% ДДС до края на 2022 г.

Ресторантьори и хотелиери ще заплащат 9 вместо 20% Данък добавена стойност до 31 декември 2022 година. Парламентът одобри измененията в закона за Данък добавена стойност, импортирани от „ ИТН “. По-ниската ставка ще важи и за книгите и бебешките артикули.

Депутатите удължиха с още една година антикризисната мярка. Това ще коства на бюджета 175 милиона лв.. Мярката въведена за отплата на засегнатите от Covid-19 в 19 браншове бе въведена от ГЕРБ, напомни Кирил Ананиев и изрече своето удовлетворение от постигнатия консенсус, съобщи БНР.

„ Намерихме общото решение с сътрудниците от ръководещото болшинство. Те одобриха и датата, която ние предложихме, 31 декември, с цел да сме сигурни, че целогодишно сме обезпечили въвеждането на тази понижена диференцирана ставка “.

Ставката ще важи също и за нощувките в местата за настаняване. 9 вместо 20 % Данък добавена стойност ще се дължи също при доставката на книги и спортните артикули.

„ Това може да го понесе бюджета за 2022 година “, съобщи Любомир Каримански, един от вносителите на измененията.

Партия „ Възраждане “ ще внесе спомагателни промени - нулева ставка за Данък добавена стойност за медикаменти, дребна потребителска кошница и книгите. Костадин Костадинов разясни:

„ Във Англия за медикаментите и за книгите ДДС-то е нула %. В Германия ДДС-то за храните за всички, освен за дребната потребителска кошница, е седем % “.

От „ Възраждане " настояха за изключително съвещание на комисията по финанси, с цел да се одобряват техните оферти.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия напомни, че въпросните ограничения се разискват по време на приемане на държавния бюджет.

„ В момента не сме в такава процедура. В момента сме в процедура да продължим периода на настоящ законопроект “.

Цончо Ганев от партия " Възраждане " репликира.

„ Защото пропускате разновидността, че когато тука залата си потегли през вчерашния ден в седем и половина, беше свикана изключителна комисия на финанси и бюджет. Кога тъкмо да вкарам аз каквото и да било в случай, че разбрах 15 минути по рано “.

Снощи парламентарната бюджетна комисията утвърди на първо четене през цялата 2022 година да остане в действие понижената 9-процентна ставка на Данък добавена стойност за сервиране на храни и питиета в заведенията, за книжните и бебешките артикули и за потребление на спортни уреди.

В началото на пленарното съвещание през днешния ден бе гласувано депутатите да обсъдят и Проект на решение за основаване на Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на въведените на територията на Република България противоепидемични ограничения против Covid-19, предлагането е на парламентарната група на партия „ Възраждане “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР