Ресторантите и заведенията за хранене у нас отвориха врати за

...
Ресторантите и заведенията за хранене у нас отвориха врати за
Коментари Харесай

След чаканото отваряне, собственици на заведения: По-добре за хората ми е да са на борсата

Ресторантите и заведения та за хранене у нас отвориха порти за първи път тази година. Посещенията в тях ще бъдат при строги правила. В последните седмици имаше много случаи на хванати от здравните инспектори частни празненства и нелегално работещи заведения макар възбраните. Сега заведения та още веднъж могат да работят, само че при съблюдаване на строги ограничения.

Заведенията ще работят при потенциал от 50%, личният състав ще носи маски, а дезинфектанти има съвсем на всяка крачка. Най-голямото терзание в бранша е, че при вероятно утежняване на обстановката към ковид а още веднъж могат да бъдат затворени.

Нов месец, ново начало, а в някои заведения за хранене с изключение на познатите досега противоепидемични ограничения, като маски и дезинфектанти, има и още.

" Новост при нас е цифровото меню, което се сканира с телефона от клиента и по този метод ограничаваме контакта с клиента, като не се предава книжен притежател, с цел да не се разнасят спомагателни болести ", сподели сервитьорът Марина.

Спазването на дистанцията е наложително, а пространствата се дезинфекцират на всеки час.

" Разпределението на масите е двойка, четворка, съблюдаваме безусловно цялото разстояние, което се изисква от закона и няма по какъв начин да бъдат ситуирани повече хора от това, най-много потенциалът са 6 индивида ", каза Кристина Асенова, шеф на ресторант в София.

Затварянето на заведения та за три месеца е наложило и преквалифициране на доста хора в сектора.

" Като цяло има значителен дефицит на личен състав, към 20 % изобщо няма да отворят, тъй че дано да мине месец - два и ще вършим тогава калкулации какъв брой са в действителност загубите и най-много загуби на работна ръка ", сподели ръководителят на Българската асоциация на заведения та Ричард Алибегов.

Маргарита Вълкова попада в тези 20%. В ресторантьорския отрасъл е от 17 години. Докато нейни сътрудници посрещнаха през днешния ден първите си клиенти, нейното заведение в Бургас остана затворено. Причината - тормози се от неналичието на задоволително оборот.

" Ако отворим това, което аз виждам като картина пред себе си, е клиенти, които ще пият по едно кафе да речем в границите на 2 часа единствено и единствено да се видят с другари, а тук в нашия бизнес разноските са безпределно доста, с цел да си позволим да разчитаме на някакви дребни доходи ", сподели притежателят на заведение Маргарита Вълкова пред Българска национална телевизия.

От сектора се опасяват и от оповестяването на трети локдаун, който ще бъде гибелен за бизнеса им. Освен това се тормозят и за чиновниците си, които сега са на борсата.

" Смятам, че все още е по-добре за моя екип да имат тази финансова сигурност, в сравнение с да отворим заведението през днешния ден, да излъжа хората си, че ще имам опция да им заплащам парите, тъй като в случай че нямам оборот, няма от кое място да дойдат тези пари ", сподели притежателят на заведение Маргарита Вълкова.

На този декор в Благоевград има апетит за фрагменти в сектора. Като шеф на заведение Радослав Митрев от няколко седмици е пуснал публикация за набиране на личен състав, само че и до през днешния ден няма нито един искащ.

" За жал личният състав е един от най-големите проблеми в нашия бранш. Както и при мен има напуснали, сменили специалността, търсим, набираме хора. Лично при мен напуснаха трима индивида от сервитьорите. Причината е само основно оставането без работа и намирането на друго занятие. За наслада си откриха в постоянни браншове ", сподели шефът на заведение Радослав Митрев.

От ресторантьорския отрасъл, който претърпя огромни стопански загуби през последните месеци, се надяват да не се стига до следващо затваряне на заведения та.

Опасенията на клиенти, че в заведения та може да се предлага храна със застояли артикули, доведоха до инспекция от Агенцията за сигурност на храните в цялата страна. От там ще се наблюдават да не се оферират храни с изминал период на валидност и с неразбираем генезис.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР