Реставрирана е вече скандалната картина „Родопска сватба“ или „Мома се

...
Реставрирана е вече скандалната картина „Родопска сватба“ или „Мома се
Коментари Харесай

Показват скандалната картина Родопска сватба след реставрация

Реставрирана е към този момент скандалната картина „ Родопска женитба “ или „ Мома се с рода прости “. Тя е дело на именития смолянски художник Анастас Стайков, а на платното му е изобразена женитба сред християнин и мюсюлманка с общо 80 фигури. Заради нея създателят претърпял толкоз доста неприятности през комунизма, че за цели 15 години спрял да рисува.
Творбата е впечатляваща. Тя е с размери 4 метра на 2,50 метра. Покойният Стайков работил няколко години върху нея и я приключил през 1957 година

Година по-късно я показал в Пловдив като срещнал небивало одобрениена публиката – над 35 000 души я посетили.
В многофигурната комбинация ясно са вплетени знаците на двете изповедания в Родопите.
Според шефа на художествената изложба в Смолян Иван Пеев с изключение на художествена, картината има и историческа стойност, даже трагична, тъй като това платно е повлияло върху живота на надарения художник до края на дните му.
Въпреки че картината се харесала на публиката, творбата на Стайков била отхвърлена от тогавашната социалистическа рецензия. Авторът бил упрекнат от Съюза на художниците в реализъм и бягство от соцреализма. Понижен бил от член на СБХ в кандидат-член.
Тогава единствен Владимир Димитров - Майстора се застъпил за родопския създател. Казал в негова отбрана, че платното е същинска българска картина, същинска българска живопис, само че думите му били подминати.
Заради обидата Стайков оставя четките и стопира да рисува цели 15 години.

Отказва да продаде платното в чужбина, защото го считал за национална полезност.
Във времето, до момента в който картината е низвергната, се съхранявала на разнообразни места из града. Накрая е открита в кюнец за печка, свита на руло.
Наследничката на Стайков Мария, която живее в Австралия, я подарява през 2014 година на Художествената изложба в Смолян. Състоянието й било окаяно от години въргаляне по хранилища, откакто била в експозиция в Пангаловата къща и в Учителския институт.
Средствата за реставрацията й са обезпечени от фонд " 13 века България " и картината ще бъде показана за първи път на 19 май в Нощта на музеите в Смолян. Очаква се тя да стане един от бисерите на сбирката в художествената изложба на родопския град.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР