Реставрацията на емблематичните Централни хали - един от символите на

...
Реставрацията на емблематичните Централни хали - един от символите на
Коментари Харесай

Софийските Централни хали стават Кауфланд до няколко месеца

Реставрацията на емблематичните Централни хали - един от знаците на столицата - е в ход, и към този момент външно се виждат първите позитивни резултати. Това могат да видят преминаващите край постройката на Централните хали, която в този момент е затворена точно за ремонт и реституция в достоверния й тип. Както е известно, преди повече от година ембелематичната постройка беше придобита от немската комерсиална верига Kaufland България, която реализира в този момент ремонта й.

Ходът на реставрацията на Централните хали и настоящия статус на процеса по възобновяване на истинския тип и функционалности на постройката през днешния ден показаха изпълнителният шеф на Kaufland България, Иван Чернев, както и реставратори консултиращи осъществяването на плана .

На процедура ремонтните и реставрационни работи са почнали преди половин година, беше конкретизирано през днешния ден. Що се отнася до вътрешността на постройката, до момента е възобновен цялостният размер на главната зала , който възстановява величието на постройката, като са отстранени павилионите и терасите, несъответстващи на истинския план на инж. Наум Торбов.

Повод за днешното показване е приключеното  на реставрационни те действия по две от фасадите на постройката . Извършени са цялостна замяна и възобновяване на покрива и ободряване на присъщата железна структура, направена в леярните на Густав Айфел през 1909 година

Проведена е реституция и на двата часовника и е поръчан за направа шадраван от зелен мрамор , който се създава по истинските планове на постройката от началото на ХХ-ти век. Към момента се поставят близо 3000 кв. м подови плочки, след извършено обстойно изследване за оформлението на сходни здания от епохата.
 Снимка 643999
Източник:

" Възстановяването на достоверния тип и предопределение на този монумент на културата, е една от най-мащабните начинания, осъществени от нашата компания. Дейностите се правят в безспорен подробност и при безкомпромисно качество. За всяко настрана мероприятие прилагаме 4 наложителни стъпки: изготвя се експертиза от потвърдени експерти, организират се лабораторни и теренни проучвания на съществуващата обстановка, употребяват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали ", разгласи по време на събитието изпълнителният шеф на Kaufland България Иван Чернев.

Инж. Ангел Димитров, началник на проекта Централни хали показа, че с цел да се резервира достоверността на постройката са поръчани материали от Австрия, а за възстановяване на часовника са употребени консултациите на реставратори от музеи в Германия. Специални материали и метод на обработка са прилагани и за възстановяване на герба на София начело на постройката.
 Kaufland купи Софийските централни хали против 35 милиона лв.
Kaufland купи Софийските централни хали против 35 милиона лв.

Ще бъде ли непокътнат образът на емблематичната столична постройка и по какъв начин ще наподобява от вътрешната страна?

Авторите на плана за реституция на постройката - доктор Румяна Дечева и Панайот Панов, от своя страна описаха за комплицирания развой по възобновяване на фасадата и подчертаха, че главната цел е да се възвърне духът й, запазвайки я за идните генерации.

" Преди старта на възстановителните действия, постройката не беше в положително положение и се знаеше, че ще е нужна огромна инвестиция. Преминахме през няколко стадия, с цел да стигнем до тук. Почистването на следите от предишни реставрации беше доста комплициран и дълъг развой. Оказа се, че огромна част от варовика е бил оцветен и трябваше доста деликатно да се отстрани боята от него. След това преминахме към консервация, както на него, по този начин и на гранита. С това, което извършихме, консервирахме материалите, като по едно и също време с това съхранихме следите на времето на тази 110 годишна постройка, " разяснява доктор Дечева.
 Снимка 644000
Източник:

Панайот Панов пък напомни, че първата сериозна реорганизация на постройката на Централни хали е била направена през 40-те години на предишния век, когато се вършат преградни стени. Вътрешността обаче е изгубила достоверния си тип дефинитивно през 1981 година, когато е " замязяла на супермаркет ". Което в този момент е една от аргументите за сложността на осъществяване на сегашния план по възобновяване.

За Money.bg изпълнителният шеф на Kaufland България Иван Чернев уточни, че предвижданията са реставрираната постройка на Централни хали - в това число културно-историческата и комерсиалната част - да отвори порти в края на април или началото на май 2024 година, т.е. след още към половин година. По думите на Иван Чернев, общата стойност на плана, съгласно първичните планове, ще е 50 млн. лв..

В идните месеци главните ремонтни действия ще са свързани предпочитано с възобновяване и социализация на археологическите остатъци и крепостната стена на равнище партер и създаване на " Интерактивна зона за археология и история ", стана ясно през днешния ден.
 Kaufland стартира ремонта на столичните Централни хали
Kaufland стартира ремонта на столичните Централни хали

Инвестицията в плана възлиза на 50 млн. лева
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР