Реставрация на паметника на Левски, която е била обявена от

...
Реставрация на паметника на Левски, която е била обявена от
Коментари Харесай

Минеков разказа как са лъскани лъвовете на Лъвов мост и как са отрязани краката на коня на Царя

Реставрация на паметника на Левски, която е била оповестена от Столична община, не се е състояла. Това разгласи на конференция служебният министър Велислав Минеков, който даде обещание всяка седмица да рапортува за нарушаванията открити от него в предходните ръководства. Минеков не пропусна да означи, че към момента някои медии мълчат за откритите нарушавания.

" Става дума за посягане освен върху Левски, само че и върху монумент от национално значение. Паметникът е държавна благосъстоятелност, а всичко към него е общинска благосъстоятелност. Не знам за какво Общината е натоварена с реституция, която в действителност е ремонт ", разясни той.

Ремонтът стартира със мнение на Министерство на културата, в което не става дума за реституция, а за " Възстановяване на изчезнали железни детайли по канделадрите на паметника " Левски " в София. Проектът е трансфериран към Столична община, основана е Междуведомствена комисия, констатациите са от Столична община, а не от Института за недвижимо културно завещание.

В констатациите обаче излиза наяве, че има пакости - по възлагане на регион " Оборище " е направен план за ремонт и възобновяване на съществуващите настилки и зелените площи, принадлежащи на Паметника на Васил Левски. Въпреки това Комисията предлага в края да се изготви план за цялостна консервация и реституция, нещо, което не съществува и потъпква Закона за културното завещание. " Няма нито план, нито координиране, извикани са зидари, тенекеджии и общи служащи да се допрян до светинята, зелените площи не са оправени, чимшири не са засадени ", о бясни Велислав Минеков. От думите му стана ясно, че " закононарушението е в метода на утвърждение на плана, за който си има ясни правила. А в тази ситуация с паметника Левски имало след това и план за ремонт и възобновяване на прилежащото пространство, всичко приключва с едно мнение за възобновяване на изчезнали железни детайли. Всичко това е от 2013 година ", сподели Минеков.

Втори случай с поругаване на паметта на Апостола Васил Левски е в ремонта на някогашния Конак през 2013 година, Национална изложба, а преди този момент и замък.

Архитектите резервират основите на Конака и е била оценена тяхната стойност за историята, само че това е било унищожено от един министър по отношение на желанието му за асимилиране на средства по време на този трагичен ремонт в Националната изложба. Фалшификациите на ремонта са разнообразни типове, изясни министърът.

Трети случай с реституция - на Лъвов мост.

" Ремонтът на Лъвов мост също е именуван реституция. Той е с категория " Местно значение ". Има условия в мнение на Министерството, което се обрисуват най-много към настилката по моста, велоалея, осветяване, шубраци, пълзящи растения, само че няма координиран план за реституция. Твърди се, че ще бъде осъществена консервация и експониране на археологическа конструкция Римски мост и че ще има спешно археологическо изследване и наблюдаване - такова нещо няма, безапелационен е Велислав Минеков. Този ремонт по думите му е осъществен от нелицензиран занаятчия, посочен еднолично от министерството. Минеков попита къде е Асоциацията на реставраторите.

Коментар той направи и на " почистването от оксидация на самите фигури ". Това, по думите му, е осъществено със стоманени четки и ъглошлайф.

Четвърта реституция - на Паметника на Цар Освободител Александър II, траяла 3 месеца.

По думите на министър Минеков паметникът е бил демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с ъглошлайф на 5 септември 2012 година От 2012 година стартира общуването сред Столична община и Министерство на културата, само че досега на прерязването на копитата на паметника няма никакъв утвърден план. Столична община разпорежда всичките тези ремонтни дейности на Камарата на строителите в България, като става дума, че средствата ще бъдат обезпечени от Руската филантропична организация " Поколения ". Няма инспекция на строителните действия.

Велислав Минеков ще желае цялата документи, даже и посредством Министерство на финансите и Икономическа полиция.

В умозаключение той добави случая с ремонта на Ларгото, продължава да се търси истината " поради обидата ".

Министерство на културата ще желае основаване на Европейски център за просвета и изкуство на остров Св. Кирик в Созопол, извършена е среща с вицепрезидента Илияна Йотова по избор на посланика на Франция. Там се планува и реституция на постройката на военното учебно заведение, стартират да се дефинират параметри, като към този момент е дадена поддръжка на Лувъра.

" Всякакви опити това нещастно парче земя да бъде разграбено, ще бъдат прекъснати. Ще беседвам с кмета на Созопол. Желая това да бъде взаимно деяние сред нас и кметството в Созопол ", разясни Минеков за остров Кирик.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР