Рестарт на ваксинирането с АстраЗенека“ и отново опашки. Най-сериозните обаче

...
Рестарт на ваксинирането с АстраЗенека“ и отново опашки. Най-сериозните обаче
Коментари Харесай

Подновиха ваксинацията: Без опашки от желаещи да си поставят "АстраЗенека"

Рестарт на имунизирането с " АстраЗенека “ и още веднъж опашки. Най-сериозните обаче не бяха пред пунктовете за имунизация, а пред столичната здравна ревизия - от лекари, чакащи за ваксини.

Междувременно болестта у нас пораства - за първи път от началото на пандемията броят на приетите в болница надвишава 8000, а до влизането в действие на противоепидемичните ограничения: затваряне на заведения, театри, учебни заведения и молове, остават повече от 2 денонощия.

В болница „ Св. Иван Рилски “ пунктът работи и в 19 ч., и всеки, които се е записал за ваксина - може да си я сложи. Хора обаче няма, а пунктът разполага с ваксини.

Не всички записани са отишли, с цел да се ваксинират - към 30 души са показали предпочитание да си сложат доза на „ АстраЗенека “.

Подобна е обстановката в най-големите имунизационни пунктове в София. Най-много са имунизираните в Окръжна болница - над 60 души, а минимум - 10, във ВМА.

Най-сериозните опашки имаше от лекари, които чакат за ваксини.

„ При толкоз милиони дето са имунизирани, това че има 30 души с недоволства, може и умрял, каква е гаранцията, че е от „ Астра Зенека “. Просто с тая ваксина ми се дава поле за изява, да мога да отида в чужбина, тъй като обичам да се разхождам чужбина. Като създадат тези паспорти ще остана вързан, на никое място няма да мога да отида “, разяснява Мирослав Янчев, първият имунизиран през днешния ден в пункта на Александровска болница.

В първия ден от рестарта на имунизацията - ползата беше нерешителен.

" Хора от електронния указател, които трябваше да дойдат, ги няма, само че идват други от предходни дни. Смятам, че в някакъв миг ще натежи експертизата и здравният разсъдък ", сподели доктор Силвия Чолакова.

Преди имунизацията с " АстраЗенека " да бъде поставена на пауза, Десислава Иванова е била склонна да се я сложи, само че в този момент е безапелационна, че не желае. Отказва се и 84-годишният й татко.

Междувременно, с рестарта на имунизацията пред столичната здравна ревизия се изви опашка от персонални лекари. Всеки получи по 30 дози за пациентите си.

" При мен за ваксини са 400-500 индивида, множеството желаят „ Пфайзер “ или „ Модерна “, а аз получавам единствено АстраЗенека ", изясни общопрактикуващият доктор доктор Иван Димитров.

Според изследване на джипитата у нас: 66 % от пациентите им са за иРНК ваксина. Досега обаче съвсем 98 % от интервюираните персонални лекари са поставяли единствено векторната ваксина на „ АстраЗенека “.

" Засега дозите на „ Модерна “ и „ Пфайзер “ отиват за покриване на имунизациите на хората от 1 и 2 фаза и за изборната администрация “, заяви доктор Данчо Пенчев, шеф на СРЗИ.

Очакванията са, че през април РНК-ваксини към този момент ще доближават и до персоналните лекари.

Влошаването на епидемиологичната обстановка у нас продължава.

Картата, направена от наш екип на база на данните от Единния информативен портал, демонстрира, че на всички места заболеваемостта е висока.

Най-критично е ситуацията в Бургас, където инфектираните са все по-близо до 900 на 100 хиляди. В алено е и Търговище - региона с минимум случаи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР