Решихме още на първия Председателски съвет да бъде взето решение

...
Решихме още на първия Председателски съвет да бъде взето решение
Коментари Харесай

Зеленски няма да говори на първото заседание на 48-ото НС

" Решихме още на първия Председателски съвет да бъде взето решение за отправяне на покана към президента Зеленски да се изкаже пред българския парламент, съгласно неговата стратегия и програмата на Народно събрание ”, сподели Йорданова.

Според Демократична България най-хубавият метод за отправяне на сходна покана е след конституирането на Народно събрание. Тогава ще бъде подложен и въпросът за даване на оръжие на Украйна. „ Още в първия работен ден Демократична България ще внесе предложение за решение за даване на военна помощ за Украйна ”, сподели Йорданова.

Екатерина Захариева от ГЕРБ сподели, че зависи от всички партии по кое време ще бъде Председателският съвет. „ Ние избираме да бъде още в сряда, в случай че е допустимо. Неслучайно ГЕРБ-СДС предложи да бъде знаково на първия ден на Народното събрание, само че това не беше подкрепено от сътрудниците от „ Продължаваме Промяната ” и Демократична България ”, посочи Захариева. На въпрос за техните претекстове, тя уточни, че персонално не е чула основни такива.

„ Ако бяхме поканили президентът Зеленски на първото съвещание, това щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към сериозната геополитическа обстановка, към войната и средата, която ни заобикаля, както и към проблемите, които са се стоварили върху България ”, сподели Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. Той даде образец с високата инфлацията, високите цени на електрическата енергия, скъпите цени на горивата.

По думите на Митов Демократична България и Политическа партия са нямали съществени причини за какво да не бъде поканен президентът Зеленски да се обърне към българския парламент на първото съвещание. На въпрос дали може да приказваме за евроатлантически болшинства по дадени решения, Митов отговори, че „ занапред ще забележим, като стартира самият парламент ”. „ Ние отправихме покана към Демократична България, когато се внася предлагането за военна помощ за Украйна, да го създадем взаимно ”, уточни Митов. „ Нямаше отговор, ще забележим занапред какво ще стане ”, посочи той.

От Движение за права и свободи също разясниха тематиката.

„ Ние бяхме „ за ” господин Зеленски да приказва пред българския парламент и за нас беше значимото през днешния ден да се стигне до решение по кое време тъкмо да се случи ”, съобщи Сезгин Мехмед.

„ Въпросът за госпожа Митрофанова и наличието ѝ на първото съвещание е от интерес на достолепието на българската страна и не е непряк за обществото въпрос, изрично ”, съобщи Никола Минчев от „ Продължаваме Промяната ”.

„ По съответни тематики с ГЕРБ имаме съвпадения на вижданията, само че това не е база за коалиция ”, сподели още Минчев. Той бе безапелационен, че ПГ на " Продължаваме промяната " е единна.

„ Хората ни питат докога ще се занимаваме с проблемите на Украйна и по кое време ще стартираме да се занимаваме с проблемите на България ”, съобщи водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов. Представители на партията не са били на срещата, инициирана от ГЕРБ-СДС, само че Костадинов дойде особено, с цел да приказва пред чакащите пред постройката медии, съобщи БГНЕС.

„ Мисля, че няма да се стигне до чуване на Зеленски, тъй като считам, че здравият разсъдък ще надделее. Но в случай че го създадат, ние пък ще поканим съветският и беларуският дипломат да дойдат ”, закани се Костадинов. И добави, че всяка парламентарна група имала право да предложения до петима посетители.

„ Това е метода да бъде спазено интернационалното право, което беше погазено с вчерашното решение ”, сподели Костадинов. „ Не е това най-важното нещо сега. Най-важното е дали България ще продължи да съществува като страна ”, сподели водачът на „ Възраждане ”.

От „ Възраждане ” желаят референдум за опазване на българския лев.

Основната тематика в Народното събрание трябвало да е бюджетът, сподели Костадинов.„ Новите избори са най-закономерният излаз от тази политическа рецесия, която стартира незабавно след изборите ”, сподели още Костадинов.

С позиция излязоха и от „ Български напредък ”.

„ Ние, депутатите от коалиция „ Български напредък ” считаме, че нашите гласоподаватели желаят да чуят в незабавен порядък по какъв начин ще стартираме да решаваме непосредствените им проблеми като повишението на цените, инфлацията и цялостната икономическа рецесия. Очакват да се сформира работещо държавно управление. Вместо това подготвителните срещи за разкриване на националното заседание се политизират. Нека оставим разискването на всички политически въпроси за пленарната зала – депутатите ще положат клетва да служат на народа си единствено след няколко дни и ще могат публично да дебатират и вземат решения от народен интерес ”, декларират от „ Български напредък ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР