Решихме още един казус с инсинератора!“, това заяви кметът Здравко

...
Решихме още един казус с инсинератора!“, това заяви кметът Здравко
Коментари Харесай

Зико се похвали, че е решил казуса с Инсинератора и местният парламент го саботира

„ Решихме още един проблем с инсинератора! “, това съобщи кметът Здравко Димитров на конференция, ден преди сесията на Общинския съвет. Градоначалникът съобщи, че обектът на Кукленско шосе, където бяха налети над 14 млн. лв. най-сетне може да проработи, като бъде предан на концесия. Интерес към обекта, който към днешна дата е оценен на 7 млн. лв. е показала една компания, като вярата на Община Пловдив бе тя да го вземе на концесия.
Прочетете още
Поради тази причина трябваше да се одобри и решението за актуализация на Плана за концесиите. В него бяха вкарани и съответните параметри за отдаването на инсинератора. Той бе за 35 плюс 11,7 години оптимален период, а бъдещият концесионер трябваше да развие предприятието за горене на боклуци.  Срещу това Община Пловдив трябваше да взима по 3% от неговите чисти доходи, само че не по-малко от 70 000 лв. на година.

Изненадващо обаче без никакви диспути предлагането не бе признато от болшинството в локалният парламент. Така няма да може да бъде гласувано съответното решение за стартирането на търга за обекта. Ако желае Община Пловдив да пусне процедурата, то тя би трябвало още веднъж да внесе Плана за концесиите и той да бъде признат.

По предлагането на Община Пловдив предметът на концесията би трябвало да е: „ Изпълнение на строителство и строително-монтажни работи и действия за доизграждане и въвеждане в употреба на „ Инсинератор Пловдив “, против правото на концесионера да получава доходи от услуги по събиране и отнасяне на боклуци от лечебни и здравни заведения, които ще реализира на територията на обекта, при вдишване от него на строителния и оперативния риск ”.

Припомняме, че през февруари Общинския съвет гласоподава изваждането на активите на „ Инсинератор – Пловдив ”,    - техника, здания и парцели за 7 млн. лв.. С това решение се върви и към разпродажба на сдружението, за което гръмна скандал поради разходването на средства от шефа му Дончо Кацаров.

Проектът за районен инсинератор за болнични боклуци в Пловдив бе част от Плана за деяние към Националната стратегия за ръководство на дейностите по отпадъците 2003-2007 г.  Тогава страната ни получи безплатно от Швейцария  близо 5 млн. лв. за доставката на апаратура за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха вложени към 9 млн.лева, като  2,1 млн. лв. бяха от ПУДОС,  5 млн. лева са от страната и 1,7 млн. лева лични средства на Община Пловдив.  След това имаше спор сред Общината и компанията и договорът бе преустановен.

Въпреки че бяха налети 14 млн. лв. в него, по последните планове на Община Пловдив трябваха още 10 млн. лв., с цел да се приключи. Общинският съвет не утвърди тегленето на заем от 7 млн. лв. преди две години на сдружението, което бе закрито след 5 години безсмислена активност.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР