Реших, че от този момент няма значение, как той е

...
Реших, че от този момент няма значение, как той е
Коментари Харесай

ПАРАДОКСИ: Пабло Ескобар и Делян Пеевски – прилики и две разлики

Реших, че от този миг няма значение, по какъв начин той е придобил парите. Важното е, че оказва помощ. Година по-късно авторката на тази мисъл е на друго мнение: Всеядността е най-голямата ни неволя. Виргиния Валехо Гарсия – журналистка и държанка на Пабло Ескобар – думите са нейни. Приливи на илюзия и отчаяние. Тя въпреки всичко за 12 месеца е проумяла нещо значимо, което ние не желаем да признаем години наред.
Това в действителност е огромна неволя. И не бъркайте мълчанието на страхливците с мълчанието на агнетата.

„ Най-големият донор, „ Пеевски с нов огромен жест… “ – сходни заглавия заливат медиите на самия Пеевски. Случващото се по чудноват или логически метод припомня една друга история, в една страна на 1250 километра от нас.

Пабло Ескобар е считан за един от най-богатите хора на ХХ век – 7-ми, съгласно Форбс. Безпощаден палач и терорист, най-известният наркобарон. Произвел и продал тонове опиати, събирал парите в камиони. В същото време бил великодушен към бедните, помагал на учебни заведения, лечебни заведения, футболни тимове, игрища, старешки домове. Ако не му харесваш те прострелва на място, в случай че си му приветлив, получаваш пачка. Много деца в Колумбия са кръстени на него. На част от тях самият той е кръстник. Има даже „ квартали на Пабло “. Един от най-големите нарушители на ХХ век обичал лирика, бил народен представител и претендент за президент на Колумбия.

" Демокрацията ще си я купим. Няма да влагаме пари в един политик, а най-малко в няколко, тъй като който и да победи – печелим ние “, - казвал Ескобар на своите командири от картела Меделин и сътрудниците си.

Когато в Народното събрание някои намеквали за неговата незаконна активност, той ги привиквал в своя щаб и ги питал, желаят ли медиите да опишат от кое място са пристигнали парите за техните акции и „ извоювани “ гласове. Компроматите били част от оръжения му боеприпас.

Ескобар и политическата тайфа към него основават жилест модел, който продължава да работи и след неговата гибел. В какво се показва? Бизнесмени, публицисти, цивилен деятели, учители, лекари и прочие се държат встрани от политиката. Те са харесвани от обществото – почтени, интелигентни, образовани хора, - само че за властта биват избирани арогантни, безпардонни субекти. Те могат да лицемерничат, да притискат, заплашват, само че и да се огъват и слугуват. Неприспособимостта на едните и цинизма на другите довежда до това, цяло потомство да израсте с убеждението, че няма опция на статуквото, че тези, които са към този момент във властта би трябвало да са там доживот. За останалите остава живот в нерешителност и отвод от опозиция.

Само че истината е напълно друга.

Споменатият политико-мафиотски модел на Ескобар е непристойно подобен с върлуващия у нас. Вижда се с просто око. Не че на някой му пука.

Делян Пеевски не е наркобарон - факт. Това е първата разлика с Ескобар. (За втората ще стане дума по-късно.) Името му обаче е замесвано от турските служби и институции в контрабанда на цигари. Също, че част от облагите са отивали за терористични групировки. Анкара даже забрани на него и Ахмед Доган да влизат в Турция. Като зам.-министър по бедствията и повредите и отговарящ за Държавния запас бе освободен от поста поради обвинявания, че е рекетирал генералния шеф на Булгартабак да заплаща „ налог “ 180 000 лв. месечно. Беше забъркан и шефът на следствието Ангел Александров. Не беше доказано… Как е разследвано – различен въпрос. По-късно тогавашният министър председател Сергей Станишев връща Пеевски на работа, въпреки преди този момент да е твърдял, че има огромен проблем с морала му… Явно за няколко дни Делян си е оправил морала...

Името на Пеевски е и измежду основните " герои ", обезпечили банкрута на КТБ. От банката е получил над 500 млн лв. по разнообразни схеми. Бизнесите му не процъвтяват – Булгартабак залезе, Техномаркет е на командно дишане с заеми от ББР, „ Лафка “ пусна кепенците… Но държавното управление се грижи за него посредством публични поръчки. Което още веднъж припомня за Ескобар и неговия модел… Много български предприемачи са потърпевши от кръга Кой, само че безмълвие от боязън да не изгубят и това, което им е останали. Защото #Кой е страната.

Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи. Бе определен и за евродепутат, само че му се наложи да се откаже.

Ескобар е държал на къса верижка министри. И Пеевски държи посредством другарство министри, които не могат да му откажат услуга. В разнообразни зависимости към него са и значими фигури в други партии. В клуба на олигарсите той дава картите, също той изключва. Прокуратурата му оказва помощ безусловно.

Стигаме и до втората разлика. Пабло Емилио Ескобар ГавирИя въпреки всичко е преследван от управляващите, до момента в който Делян Славчев Пеевски е недостижим. Има и защита от НСО, за което Пабло даже не е мечтал.

Все по-малка е вероятността това да се промени от следствията по закона РИКО и „ Магнитски “ в Съединени американски щати, тъй като управлението на България и прокуратурата вършат всичко допустимо Пеевски да излезе чист от обстановката. Дали, тъй като имат вяра в неговата непорочност или, с цел да не ги повлече към дъното - гадаем. Все отново има други 50%, които крепко се случат следствията ще извадят страховити случаи на корупция по високите етажи у нас, в това число в държавното обвиняване. Ненапразно очевидци по Нюйоркското дело са привиквани в прокуратурата и заливани с обвинявания и обиди от пеевската медийна кочина.

Питане: Ако това се случи ще бъдат ли върнати даренията на олигарха-политик, тъй като са мръсни и може би и кървави? Или ще припяваме, че „ не е значимо по какъв начин е придобил парите, значимото е, че оказва помощ “?

България и Колумбия – какъв брой надалеч една от друга, а какъв брой общи неща. Ескобар и Пеевски…

Да не забравяме обаче, че панамският деспот Мануел Нуриега години наред е бил помощник на Централно разузнавателно управление на САЩ и потупван по рамото като " наш човек " от Белия дом, до момента в който един ден го смъкват от власт същите тези хора, и го натикват в пандиза.

Даренията са нужни на Пеевски като визитка, която да показа на янките и Брюксел. Едва ли се вълнува какво е мнението на българите. Важното е да остане един от кукловодите в сянка и да дърпа конците на марионетки във властта.

Ескобар и Пеевски - донори №1 на Колумбия и България. Лика аналогия, като два стръка иглика… И две разлики, де.

И още нещо: Колумбия от дълго време не е първа по корупция в Латинска Америка, а ние продължаваме да сме отпред в Европа...

Фрог нюз

П.П. Не желаеме да хвърляме сянка върху името на депутата от Движение за права и свободи и огромен донор Делян Пеевски. Предлагаме единствено една догадка, която може изобщо да не е вярна. Пък и какво значат някакви трудове пред жизнеутвърждаващите констатации на прокуратурата и КПКОНПИ, че олигархът-политик е чист като момина сълза? Там е истината.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР