Решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху

...
Решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху
Коментари Харесай

Радев сезира КС заради спирането на концесията на “Росенец” frognews.bg

" Решенията в региона на енергетиката постоянно би трябвало да почиват върху нуждата от надеждност и непрекъсваемост на доставките на първични материали и на гарантирането на налични цени за жителите и промишлеността. Цената за прибързаните и недомислени решения се заплаща постоянно от джобовете на принудените да понасят следствията им ", съобщи Радев.

 

Припомняме, че решението за прекратяването на концесията бе взето след мощен скандал в Народното събрание. Предложението беше направено от водачите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Промените бяха признати на второ четене със 144 " за ",  52 " срещу " и нито един с  " въздържал се ".

 

Срещу гласуването на второ четене в границите на същото съвещание застанаха " Възраждане " и Българска социалистическа партия, които упрекнаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи в тъпчене на парламентарната народна власт.

 

Предложението за прекратяването на концесията пристигна ненадейно от ПП-ДБ и стана мотив за напрежение сред сътрудниците от ГЕРБ, които обявиха, че Кирил Петков си е приписал решението. Целта му бе да се приключи контракта за концесията на “Росенец ” с “Лукойл ”, с цел да спрат паричния поток към Русия и финансирането на войната в Украйна. ПП-ДБ упрекнаха президента Румен Радев, че неговият длъжностен кабинет е удължил концесията с 24 години без причини.

Държавният глава отхвърли и съобщи, че концесията е за период от 35 години, а договорът е подписан още по времето на първия кабинет на Бойко Борисов и удължение няма - 24 години е оставащият интервал. Радев прозря корпоративни ползи зад концепцията. 

 

“Начинът на скорострелното приемане на законови промени, с които се приключва концесията на пристанищния терминал " Росенец “, освен опонира на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова страна, само че е и образец за безконтролно отношение към страната и жителите. При възприемането на този коренен метод не са съобразени нито ползите на потребителите и рисковете за повишение на цените на горива и артикули, нито евентуалните закани за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито вероятните правосъдни искове против България ”, счита президентът. 

 

" Конституционните пороци на този закон и сериозните опасности, пред които той изправя българските жители, са задоволителни учредения за президента Радев да сезира Конституционния съд с искане за определяне на противоконституционност на законовите промени ", пишат от прессекратарята на президента.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР