Решенията на руския президент Владимир Путин по отношение на Украйна

...
Решенията на руския президент Владимир Путин по отношение на Украйна
Коментари Харесай

Путин: Няма да убивам Зеленски! Отново ни заплашват германски танкове!

Решенията на съветския президент Владимир Путин във връзка с Украйна след първичната му неправилна инвазия на 24 февруари 2022 година демонстрират евентуално разминаване сред неговите максималистични цели и желанието му да вземе евентуалните високорискови решения, нужни за постигането им.

Путин евентуално е работил с неправилното съмнение, че съветските сили могат да принудят Киев да капитулира без обилни военни жертви и е видял нашествието на Русия като стеснен и допустим риск.

Разкритите съветски военни проекти, да вземем за пример, демонстрират, че Кремъл чака съветските сили да завладяват Киев след дни, съветските разследващи служби съгласно известията чакат украинската войска да се разпадне, а кремълските пропагандисти разгласяват превантивно авансово написана публикация, възхваляваща " успеха " на Русия на 26 февруари 2022 година

Това написа " Институтът за проучване на войната " (ISW) в собствен разбор.

Провалът на съветските сили в борбата за Киев - и с него военният проект на Кремъл - принуди Путин да се изправи пред комплицирани решения, до момента в който Кремъл води все по-скъпа и продължителна стандартна война. Путин обаче не подреди сложните промени в съветската войска и обществото, които евентуално са нужни за спасяването на неговата война.

Путин поредно пренебрегва, забавя или извършва единствено отчасти няколко евентуално нужни прагматични решения по отношение на неговата инвазия. Путин не пожела да подреди цялостна готовност след скъпото завладяване на Северодонецк и Лисичанск през юни-юли 2022 година и няколко несполучливи офанзиви, които изтощиха огромна част от стандартната му войска. Той подцени многократните апели от съветската националистическа общественост през май 2022 година за активизиране на резервисти, оповестяване на война на Украйна, въвеждане на военно състояние в Русия и модернизиране на системата за повикване в армията.

Путин евентуално се опасява и вместо това даде приоритет на набирането и ангажирането на относително неефективни нередовни въоръжени формирования през лятото.

Той също по този начин се опита да поддържа фасадата на лимитирана война, с цел да защищити огромна част от съветското общество от мащаба и цената на съветската война в Украйна. Путин също не направи доста обществени изяви, свързани с военните старания от началото на войната доникъде на декември. Освен това не се опита да заглуши огромната група съветски провоенни и ултранационалистически блогъри и общественици, които поддържаха военните цели, само че започнаха да подлагат на критика половинчатото съветско военно изпитание.

В същото време някогашният израелски министър председател Нафтали Бенет описа в изявление за израелската телевизия " Канал 12 ", че малко след началото на военните дейности в Украйна Владимир Путин му е заречен да не убива украинския президент Володимир Зеленски.

По време на изявлението, траяло близо пет часа, Бенет показа детайлности от добре известното си пътешестване до Москва, което той направи при започване на март 2022 година, малко след началото на съветската инвазия в Украйна. Тогава израелският водач се опита да посредничи за постигането на спокойно съглашение сред Русия и Украйна.

Въпреки че не съумя да помогне за прекратяването на военните дейности, Бенет е получил заричане от страна на Путин, че Зеленски няма да бъде погубен.

Бенет непосредствено е попитал съветския президент: " Възнамерявате ли да убиете Зеленски? ", на което Путин дал отговор: " Няма да умъртвявам Зеленски ".

" Трябва да знам, че ми давате думата си ", траял тогавашният израелски министър председател.

" Уверявам Ви ", отвърнал Путин.

" Сигурен ли сте ", попитал Бенет.

" Сто % ", безапелационен бил съветският държавен глава.

В изявлението Бенет описа още, че израелската делегация е кацнала в Москва, където е било дъждовно и влажно. Това е била първата аудиенция на Бенет в съветската столица. Придружавал го е Зеев Елкин, по това време министър на жилищното строителство, който е родом от Украйна и приказва свободно съветски. В предишното той е бил преводач на Нетаняху при срещите му с Путин.

След като завършили договарянията в Москва, израелските делегати отпътували за Берлин, с цел да се срещнат с немския канцлер Олаф Шолц. Той се включил към групата им и дружно се отправили към Франция, а след това и към Англия, и Съединени американски щати. Всички тези страни са били наясно с визитата на Бенет в Москва.

" Всичките ми дейности бяха координирани със Съединени американски щати, Германия и Франция ", описа Бенет.

Подготовката за този миг е почнала два месеца по-рано, още преди войната, когато Бенет посети Путин в Сочи и двамата организираха нескончаем диалог, траял към пет-шест часа.

Той беше " интелигентен и бдителен " и покровител на евреите, спомня си някогашният израелски министър председател за Путин.

Според Бенет решението на съветския президент да не убива Зеленски всъщност е билo отстъпка от задачата му да денацифицира Украйна. Освен това той е бил подготвен да преразгледа и настояването си за разоръжаване.

Бенет е съумял да издейства отстъпки и от страна на Зеленски и по-конкретно – отвод от желанието му да причисли Украйна към НАТО.

" Останах с усещането, че и двамата желаят преустановяване на огъня ", показа Бенет, само че в последна сметка договарянията не са спрели военните дейности.

Бенет добави, че по това време е считал, че постъпва вярно, посещавайки Москва в опит да посредничи за преустановяване на войната. Оттогава обаче са минали 10 месеца и в последна сметка не е ясно какво влияние е оказала срещата му с Путин.

Сега обстановката е друга, сподели Бенет и добави, че е " законно " новият министър председател Бенямин Нетаняху да промени политиката на Израел във връзка с руско-украинската война.
ТЕМА преди 15 часа 1403 преди 16 часа 845 преди 3 дни 1582
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР