Решението за започване на преговори със Северна Македония вероятно ще

...
Решението за започване на преговори със Северна Македония вероятно ще
Коментари Харесай

Юнкер: Решение за преговори с Македония може да има през юли

Решението за започване на договаряния със Северна Македония евентуално ще се чака през юли, съобщи в понеделник ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, оповестява МИА.
След безусловната рекомендация за започване на договаряния, дадена от Европейската комисия в постоянните си отчети за страните от Западните Балкани на 29 юни, държавите-членки на Европейски Съюз ще обсъдят този въпрос на 18 юни в Люксембург.
„ Румънското председателство сложи този въпрос в дневния ред на Съвета по общи въпроси през юни за първото обсъждане, желанието на Европейската комисия е да направи всичко, с цел да вземе дефинитивно решение през лятото ”, сподели Юнкер на конференция с премиера Зоран Заев в Брюксел.
Правителствени източници оповестиха, че са получили окуражителни послания от ръководителя на Европейската комисия по време на днешната среща, че Северна Македония може да чака да получи дата за започване на договаряния за присъединението си към Европейски Съюз през юли по време на идващия Съвет по общи въпроси на Съвета на Европейски Съюз, а на 18 юни ще има единствено спор по този въпрос сред министрите.
Македонската страна се притеснява, че поради по-слабата подготвеност на Албания и другите кандидатки, Северна Македония може да се окаже пленник на груповия метод на Европейската комисия.
Юнкер отхвърли да отговори дали има намерение категорично да изиска от държавите-членки да отделят Македония от Албания. Източници обаче настояват Скопие може да получи дата за начало на договарянията през юли, а Тирана малко по-късно - през октомври.
Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан, който е един от най-силните поддръжници на бързото започване на договарянията със Северна Македония на днешната конференция, напомни, че освен стабилността на района, само че и доверието в Европейски Съюз, възнаграждава напъните на македонската страна в района за сключването на съглашението от Преспа.
„ Сделката може да окаже голямо влияние върху целия район, тъй като една страна и водачество, което е предоставило всичко, което е поискано от него и не е било уместно възнаградено, не е добър тласък, добра мотивация. Ако е противоположното, то ще насърчи, да вземем за пример може да се проведат същите договаряния сред Белград и Прищина ”, сподели Йоханес Хан.
След среща с Юнкер и Хан, министър-председателят Заев се срещна с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР