Решението за включване на ядрената енергетика и газа в европейската

...
Решението за включване на ядрената енергетика и газа в европейската
Коментари Харесай

ЕС пропусна възможността да бъде еталон за зелени инвестиции

Решението за включване на нуклеарната енергетика и газа в европейската стопанска система е политическо, което взима поради последствията за страните и бизнеса от съветската инвазия в Украйна и намесата на Европейски Съюз в спора. Критиците назовават решението на Европейски Съюз " зелен PR " и споделят, че то може да заплаши устрема на блока да стане безпристрастен във връзка с климата до 2050 година Индия към този момент съобщи желанието си за сформиране на своя таксономия, която ще изключва газа и нуклеарната сила.
Европейският парламент. Двата енергийни източника ще бъдат възможни технологии за постигането на декарбонизацията и въглеродната индиферентност на Европейския съюз (ЕС) до 2050 година, само че и за временен интервал от време.

Като част от така наречен таксономия газът и нуклеарната сила ще продължат да притеглят частни вложения, както и.

Предложението на Европейската комисия да включи нуклеарната енергетика и газа в това, което трябваше да бъде " златен стандарт " за стабилно финансиране, беше необятно подложено на критика от учени, специалисти и университетски среди, гражданското общество и политици в Европейски Съюз, както и някои гласове от Украйна. И до момента в който немският канцлер Олаф Шолц акцентира, че таксономията е " единствено финансова рамка ", това не е мнението на цялото немско държавно управление. " Предложението на Европейската комисия размива положителния етикет за резистентност ", споделя Робърт Хабек, министър на стопанската система и дейностите в региона на климата.
Реклама
Очаква се решението на Европейския парламент, което се смята да победа за политиците, да влезе в действие от 2023 година " Със сигурност ще има сегмент от промишлеността, който няма да смята вложенията в газ или нуклеарна сила за зелени, без значение от това какво споделя таксономията ", споделя в изявление за Bloomberg Хюго Галахър, старши консултант по политиките в Европейския конгрес за устойчиви вложения (Eurosif). Възможност за обжалване към момента има. Победа за политиците За всички беше ясно, че, което взима поради последствията за страните и бизнеса от съветската инвазия в Украйна и намесата на Европейски Съюз в спора.

Въпреки видимо мощните апели от неправителствения бранш в Украйна, както и от президента Зеленски, че зелените етикети за газови електроцентрали ще значат повече покупки на газ от Русия, украинското министерство на енергетиката в последна сметка изпрати писмо до членовете на Европейския парламент в поддръжка на включването на двата енергийна източника в листата на Европейски Съюз с устойчиви вложения.

Според френско-германската позиция също е била предпазена. По време на договарянията в съвета Франция (заедно с още 12 държави) е упорствала нуклеарната сила да бъде измежду " зелените " вложения. " Включването на нуклеарната сила в таксономията ще улесни вложенията в съществуващи и бъдещи активи ", сподели новият френски министър-председател Елизабет Борн, заявявайки, че решението " обезпечава по-равнопоставени условия за нуклеарно развиване ", което ще помогне на Европейски Съюз да реализира на зелените си цели.

Българският евродепутат Радан Кънев споделя пред " Капитал ", че е дал своя вот " срещу " и изяснява за какво. Той споделя, че множеството страни от Централна и Източна Европа са подкрепили газа, " само че, първо, това са страни, които държат и на продължение на живота на въглищните Топлоелектрическа централа в обозримо бъдеще, които не възнамеряват да уголемяват производството на електричество в газови Топлоелектрическа централа, в случай че въобще го имат, и чиито нуклеарни мощности - съществуващи и планувани, не покриват условията на " таксономията ". Това значи единствено едно - сътрудниците или са дали своят вот неподготвени, без да са чели много тежкия текст на предлагането на Европейска комисия, или са дали своят вот с популистики подбуди - да се показват за " спасители " на нуклеарната сила, за която в нашите страни има условен консенсус. Но те не са " избавили " нищо - първо, тъй като не е застрашено, и второ, тъй като поставените от Европейска комисия условия са неизпълними за нашите страни. Според него за България има най-малък риск проруското газово лоби да се върне на плана за паро-газова Топлоелектрическа централа в Маришкия басейн, " само че ми се коства, че даже за това лоби планът е явна злополука в днешните условия ", добавя той.
Реклама
Разбира се, максимален печеливш са лобитата. Индустриалната асоциация Nuclear Europe поздрави членовете на Екологичен потенциал след гласуването, като сподели, че Народното събрание е взел " научно обосновано решение " да включи нуклеарната сила в таксономията. Eurogas, индустриална лобистка група, дефинира решението на Народното събрание като " прилична рамка " за бъдещи вложения.

Може да има последно разпределяне на картите Заради пропуща на Европейски Съюз да сложи същински " златен стандарт " за стабилно финансиране самодейността незабавно беше поета от други стопански сили. Индия към този момент съобщи желанието си за сформиране на своя таксономия, която ще изключва газа и нуклеарната сила.

В същото време капиталовите фондове в Европейски Съюз ще би трябвало да подобрят оповестението на информация за вложителите по отношение на дяловете в нуклеарни и газови централи според таксономията. Допълнително, в настоящия си тип таксономията планува потреблението на газ да бъде класифицирано като стабилно единствено в случай че страната се е заела да приключи последователно потреблението на произвеждане на сила от въглища (до 2035 г.). Това е удар за членовете от Централна и Източна Европа, нито една от които сега не е в положение да поеме тези задължения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Свят 3 Седмицата 1 Градове 2 Строителство и парцели 3 Коментари и разбори 1 Строителство и парцели 2 Пловдив 3 Свят Реклама
Но това не е единственият проблем съгласно Ариадна Родриго от офиса на Greenpeace в Брюксел: " Етикетирането на изкопаемия газ и нуклеарната сила като " зелени " би отключило голямо финансиране за тези замърсяващи технологии, както и пари, които ще бъдат ориентирани към Путин. " От началото на войната Руската федерация получава съвсем милиард евро дневно единствено от продажбата на изкопаеми горива, като 57 милиарда евро идват от Европейски Съюз.

" Делегираният акт планува единствено една съответна газова технология - Топлоелектрическа централа на газ, заместващи съществуващи въглищни Топлоелектрическа централа. Това е допустимо най-неустойчивото решение, това е технологията, поради която сега имаме тези равнища на взаимозависимост от " Газпром " и режима в Кремъл и в голяма степен - сегашните цени на електричеството. Слава богу, това е технология, която нито се употребява, нито се планува в България, с изключение на за елементи от Топлоелектрическа централа " Варна ", споделя за " Капитал " Радан Кънев. " Обратно - газови решения, които биха могли да понижат зависимостта от съветски газ, като интерконектори, LNG терминали, личен рандеман въобще не са включени в " таксономията ". И това не трябва да ни учудва, тук опираме до нейния главен, същностен проблем - тя е готова освен преди войната в Украйна, само че и преди ценовата рецесия на газовите пазари от края на 2021 година Тя е изцяло, тотално несъответстваща на днешната действителност ", добавя той.

Енергийният еврокомисар Кадри Симсън също признава пред " Капитал ", че " когато мислим за, е ясно, че това няма да е способства за задачата ни да сложим завършек на съветската енергийна взаимозависимост допустимо най-скоро - и сигурно няма да се случи преди 2030 година Тези планове просто биха лишили прекалено много време ". В реалност " таксономията " не позволява, нито не разрешава технологии. " Ядрената технология не е под опасност, в случай че бъде изключена от този " зелен лейбъл ", предопределен за частните финансови пазари - те по този начин и по този начин не влагат в нуклеарни планове без държавни гаранции. Отделно - плануваните в делегирания акт на Европейска комисия критерии за нуклеарна енергетика се покриват единствено от Франция и ненапълно от Швеция и Финландия. Те не съставляват интерес за другите нуклеарни страни в Европейски Съюз, в това число за България ", споделя още Радан Кънев.

Въпреки това поврат в последния миг още е вероятен. Георги Стефанов, шеф на кабинета на вицепремиера по климатичните политики в оставка Борислав Сандов, в присъединяване по Bloomberg TV Bulgaria сподели, че към този момент са ясни и целите на ротационното чешко председателство на Съвета на Европейски Съюз и то ще работи в посока делене на двата вида източници на сила - газа и нуклеарната сила. " Причината за това, от една страна, е същността на нуклеарната сила като такава, а въпреки това, фактът, че войната е довела до преразглеждане на бъдещето на изкопаемия газ освен от екологична, само че и от политико-икономическа позиция. България също показа своята позиция - да не се преглеждат в пакет ", споделя още Георги Стефанов.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Критиците назовават решението на Европейски Съюз " зелен PR " и споделят, че то може да заплаши устрема на блока да стане безпристрастен във връзка с климата до 2050 година Група евродепутати са подготвени да продължат битката против включването на газа в таксономията на Европейски Съюз в съда на съображение, че решението " е срещу първичното законодателство ". Михаел Блос, немски евродепутат от Зелените, осъди " лудостта " на етикетирането на нуклеарната сила и газа като устойчиви вложения, като сподели, че това ще държи Европа пристрастена към съветските изкопаеми горива още доста години. Австрия и Люксембург също по-рано оповестиха желанието си да отнесат решението до съда.
Свързани публикации Европейският парламент удостовери газа и нуклеарната сила като зелени енергийни източници 6 юли 2022, 14:48 Целта ни е реализиране на въглеродна индиферентност и чисти нулеви излъчвания до 2035 година 24 юни 2022, 00:00 Енергиен преход с ВЕИ, акумулатори и ESG подръка 22 февруари 2022, 11:46 Европейски газови компании обмислят издаване на зелен дълг в сходство с измененията в Европейски Съюз 9 февруари 2022, 09:00 Европейска комисия признава природния газ и нуклеарната енергетика за зелени при избрани условия 2 февруари 2022, 16:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР