Решението за възстановяването на прекратения в края на юли лиценз

...
Решението за възстановяването на прекратения в края на юли лиценз
Коментари Харесай

Отново се отлага решението за лиценза на Емко

Решението за възобновяване на прекратения в края на юли лиценз за импорт и експорт на частното оръжейно дружество " Емко " се отсрочва за след 4 октомври, оповестиха от Министерството на стопанската система в понеделник.

Очакваше се тогава да се състои изключително съвещание на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност към Министерски съвет, на който да се прегледат резултатите от последните инспекции на индустриалните площадки на " Емко " дали са отстранени констатирането нарушавания на противопожарната сигурност, поради които и бе замразен лицензът за шест месеца или до унищожаване на нередностите.

Развръзка по проблема обаче не пристигна, защото е постъпило писмо от Главна дирекция " Национална полиция “, съгласно което инспекциите на компаниите от военно-промишления комплекс ще приключат на 25 септември 2017 година, а резултатите от тях ще бъдат предоставени на Съвета в период до 4 октомври 2017 година

Чак тогава можело да се прегледа случая с отнетия лиценз на " Емко ".

Миналата седмица след митинги на служащи от военния цех през Народното събрание, министър председателят Бойко Борисов подреди редуциране на периодите на инспекцията на площадките на " Емко ".

Дружеството твърди, че предписанията са изпълнени, само че явно възобновяване на лиценза ще се бави допустимо най-дълго на фона на анулирани контракти на " Емко " за експорт на негова продукция през държавния оръжеен търговец " Кинтекс ". Протакането на връщането на лиценза за импорт и експорт на " Емко " слага печелившото до скоро дружество в тежко състояние. Според работещите в завода задачата е той да бъде финансово отпаднал, с цел да не може да взе участие в собствеността на друго дружество от сектора – русенското " Дунарит ", и по този начин страната да извърши проекта си за придобиване на апетитния цех.

Има обаче версия и, че задачата е отнемане на " Емко " от опцията за взе участие в интернационалните оръжейни търгове, първият от които бил при започване на октомври и елиминирането на частната компания е в интерес на Русия, която била другият главен участник във въпросния търг.

Бившият боен министър Бойко Ноев към този момент заподозря, че в цялата сага с държавната преса против " Дунарит " и " Емко " са забъркани съветски ползи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР