Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна

...
Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна
Коментари Харесай

Нинова: Новият ВиК холдинг няма да реши проблемите

„ Решението за основаване на ВиК холдинга е взето в спешна обстановка и наподобява малко паническо, тъй като ражда повече въпроси, в сравнение с отговори. Този холдинг няма да обхване цялата система. Той ще обхване 50-60% от нея. Не се взема решение въпросът. Големи ВиК сдружения остават отвън него. Няма експертиза защо ще отидат отпуснатите 1 милиарда лева Тези пари ги няма в бюджета ”. Това съобщи в ефира на Нова телевизия водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Изказването й идва ден, откакто Българска социалистическа партия внесе избор на съмнение към държавното управление в региона на политиката по екология и околна среда. Мотивите, които бяха импортирани в деловодството на Народното събрание, са написани на 40 страници и подписани от 78 депутата. Междувременно, кметът на Перник Станислав Владимиров разгласи, че в рамките 10 дни язовир „ Студена “ ще доближи до „ мъртвия си размер “ и преносът на вода от „ Белмекен “ през София ще бъде единствената опция за перничани. Все още обаче Столичният общински съвет не е дал единодушието си за създаване на тръбопровод, който да свързва двата язовира.

Корнелия Нинова съобщи още, че казусът с водата не е единствено за Перник, а е систематичен и народен. Такъв имало още в Шумен, Сливен, Търговище, Ловеч и Ботевград.

„ Не бива да се концентрираме единствено в Перник. Там казусът е най-остър, само че го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното ръководство в бранша ", разяснява още Нинова. И пресметна, че в страната има към 400 язовира, които са в предаварийно положение, а 130 - с неизяснена благосъстоятелност.

„ Целта на вота на съмнение е да намерим логичен диалог за решение на казуса и към този момент дава резултат. Без този избор нямаше да се подхващат всички тези ограничения, които държавното управление предприе “, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия е провела среща в всички хидроинженери, специалисти и експерти, които са взели участие в строителството на водните уреди. Идеята била да се търси експертно решение на рецесията в Перник. А жителите на Самоков били обезпокоени от опцията язовирната стена на “Бели Искър ” да се скъса и да сътвори проблем за цяла София.

Лидерът на Българска социалистическа партия дефинира ареста на към този момент някогашния министър на околната среда и водите Нено Димов като „ ход за потулване на напрежението “. И посочи, че за 10 години цената на водата се е нараснала 300 пъти. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР