Решението за приемане на Саудитска Арабия и Турция в БРИКС

...
Решението за приемане на Саудитска Арабия и Турция в БРИКС
Коментари Харесай

Напук на САЩ: кои американски съюзници се обърнаха към Русия и Китай

Решението за приемане на Саудитска Арабия и Турция в БРИКС може да бъде взето преди края на годината: Китай, който ръководи организацията, е заинтригуван от това. Руските политици също похвалиха желанията на обичайните американски съдружници. Как ще се промени световният баланс на силите?

Безпрецедентно уголемение

През 2006 година Бразилия, Русия, Индия и Китай сътвориха БРИК, а през 2011 година Южна Африка се причисли към тях, с цел да образува групата БРИКС. Тоест има казус.

Но в този момент залозите са по-големи. Според резултатите от срещата на високо ниво в Пекин, ръководителят на отдела за интернационалните стопански въпроси на китайското външно министерство Ли Кесин, „ най-малко пет страни чукат на вратите на обединението: Аржентина, Египет, Индонезия, Саудитска Арабия и Турция. Ръководителят на форума на БРИКС Пурнима Ананд счита, че египтяните, саудитците и турците могат да бъдат признати " доста скоро ".

В Русия това беше признато с възторг. Андрей Климов, началник на Комисията на Съвета на федерацията за отбрана на държавния суверенитет, видя подобен интерес към БРИКС като признаци за смяна в международния ред. А Иван Абрамов, заместник-ръководител на икономическата комисия на Съвета на федерацията, допусна, че „ ще се роди нова валута, която можем да използваме за заплащане сред страните-членки, без да използваме нито $, нито еврото “.

Говорителят на президента Дмитрий Песков на собствен ред означи, че по този начин или другояче разширеният формат на БРИКС в бъдеще не би трябвало да се смята за сурогат на други интернационалните организации. Вземете Г-20, да вземем за пример. Механизмите на взаимоотношение " не са взаимнозаменяеми, те по-скоро се допълват ", акцентира той.

Пекински калкулации

БРИКС се разграничава от другите междудържавни обединявания, политически, като Европейския съюз, и военни, като НАТО. Основният аршин е икономическият, заради което към момента не са осъществени желанията на редица страни да се причислят към групата на петте. Например Сирия или Таджикистан, които се стремят към доближаване, просто не доближават по справедливи индикатори.

Със Саудитска Арабия и Турция обстановката е друга. Мощна стопанска система, комфортно географско местонахождение от позиция на търговията, внушителни ресурси от естествени запаси - те доста биха повишили статута на БРИКС.

Друг аспект е политическият. Рияд, макар влошените връзки с Вашингтон, остава най-важният съдружник на американците в района на Близкия изток. А Турция, даже на фона на несъгласията със Съединени американски щати, към момента е районен член на НАТО. И макар че БРИКС по начало не претендира да бъде опция на Северноатлантическия алианс, Белият дом няма да може да си затвори очите за доближаването на сътрудниците със конструкция, в която Русия и Китай играят водеща роля.

КНР ръководи БРИКС до края на годината, а амбициозните изказвания на китайската дипломация за " чукащи на вратата " страни се вписват в общия външнополитически курс, ориентиран към основаване на контраст на американското въздействие. Още напролет, когато Джо Байдън направи първата си обиколка в Азия като президент, Пекин отговори с визити на външния министър Ван Йи в осем страни в Океания, което провокира безпокойствие във Вашингтон.

Конфликт на ползи

Разширяването на БРИКС с американски съдружници е съществено предизвикателство за Белия дом. В края на краищата никой не въвлича принудително Анкара и Рияд в орбитата на Москва или Пекин: източните страни сами поемат самодейността.

Според Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към Висшето учебно заведение по стопанска система, желанието на Саудитска Арабия и Турция да се причислят към БРИКС е обвързвано с неизменимото им предпочитание да водят самостоятелна външна политика, защото и двете страни се нареждат като районни центрове на власт.

„ Те отхвърлят категорично да следват външната политика на Съединени американски щати. И Анкара, и Рияд се пробват да пренапишат разпоредбите на американския съюз. Традиционно да си съдружник на Вашингтон значи да си негов спътник. Просто погледнете Англия или Япония, да не приказваме за Полша и други страни ", отбелязва политологът. " Саудитска Арабия и Турция желаят радикално друго нещо: до момента в който остават публични съдружници на Белия дом, да работят даже срещу неговите стремежи - когато националните ползи го изискват. Ердоган се държи по този метод от доста години и то сполучливо. И не го изритаха от НАТО “, добавя специалистът.

Отношенията сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия са достигнали " безусловно дъно " при Байдън, показва Суслов. " Влизането в БРИКС за Анкара и Рияд е в допълнение подсилване, институционализиране на самостоятелни функции. Но съгласно турците и саудитците това не опонира на връзките с Вашингтон ", прибавя той.

В Съединени американски щати, несъмнено, е тъкмо противоположното. Експертите чакат, че и от Конгреса, и от Белия дом ще се чуят изказвания за несъвместимостта на съюзническите връзки със стремежите към БРИКС. " Това ще усложни обстановката и ще показва блоковия метод на Вашингтон на правилото " който не е с нас, той е срещу нас ". Но това няма да повлияе на желанието на Анкара и Рияд да трансформират моделите на американската външна политика ", счита специалистът..

Възможни периоди и невъзможни наказания

Тъй като БРИКС не е класическа интернационална организация, разпоредбите, регулиращи механизма за влизане на нови членове, не са написани. Ще има договаряния. Първо, явно, на равнище шерпи (довереник на водача на страната), по-късно сред външните министри, а окончателното решение ще бъде взето на срещата на високо ниво на БРИКС в Южна Африка следващата година, допуска Суслов.

" Трудно е да се каже коя от страните, които са изявили предпочитание да се причислят, ще бъде утвърдена и в какъв ред. Тук е нужен консенсус. Въпросът скоро ще бъде подложен на разискване, изясненост ще има през 2023 година, под председателството на Южна Африка. Но е ясно, че Пекин чака да реализира кардинални съглашения преди края на пълномощията му като ръководител “, аргументира се политологът.

Американците надали ще могат да се намесят: при сегашните условия те се нуждаят повече от източни сътрудници, в сравнение с от тези в Белия дом. Разширяването на НАТО зависи от Ердоган, а Вашингтон към този момент направи всевъзможни отстъпки.

" В Саудитска Арабия Съединените щати също се хванаха в геополитически и стопански капан. Те молят Рияд да усили доставките на нефт, принц Мохамед бин Салман ненадейно " спря " да бъде парий, макар че Байдън неведнъж го наричаше по този начин. Засилването на съдействието с кралството също е значимо, тъй като в противоположен случай саудитците ще се сближат още повече с Русия и Китай “, отбелязва събеседникът.

Всякакви опити на Съединени американски щати за напън върху Саудитска Арабия или Турция ще имат противоположен резултат, форсирайки само обсъжданото до момента влизане в БРИКС.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР