Решението за прекратяване на договора идва след няколко месеца, през

...
Решението за прекратяване на договора идва след няколко месеца, през
Коментари Харесай

САЩ спряха данъчен договор с Унгария, защото Орбан блокира глобалното корпоративно облагане

Решението за преустановяване на контракта идва след няколко месеца, през които администрацията на президента Байдън лобира интензивно за налагането на глобаления най-малък налог върху фирмите. Републикански конгресмени, които също се опълчват на световната данъчна договорка, спомагат на унгарското държавно управление. Унгария направи редица отстъпки пред Европейската комисия в спор за върховенството на закона и незадоволителната бистрота.
Министерството на финансите на Съединени американски щати приключва спогодбата си с Унгария за отбягване на двойното данъчно облагане от 1979 година Това се случи след решението на Будапеща да блокира въвеждането на нов световен най-малък налог от 15% в Европейски Съюз и още над 100 страни в света.

Говорител на Министерството на финансите съобщи пред Reuters, че защото Унгария е понижила ставката си за корпоративен налог до 9% - по-малко от половината от 21%-та ставка в Съединени американски щати - данъчният контракт е едностранно преференциален за Унгария.

Реклама
" Ползите към този момент не са реципрочни - със забележителна загуба на евентуални доходи за Съединените щати и дребни облаги за американския бизнес и вложения в Унгария. "

Решението за преустановяване на контракта идва след няколко месеца, през които администрацията на президента Байдън лобира интензивно за налагането на глобания най-малък налог върху фирмите. Това навежда на мисълта, че американското Министерство на финансите го употребява, с цел да окаже напън върху унгарския министър-председател Виктор Орбан. Целта е той да вдигне ветото, спиращо Европейски Съюз да се причисли към 15%-товия най-малък налог, контрактуван от близо 140 страни.

Унгария е в задълбочено несъгласие с Европейската комисия, която задържа отпущането на средства от фонда за възобновяване след COVID-19 поради въпроси по отношение на позицията на страната във връзка с върховенството на закона и други полезности на Европейски Съюз. Една от аргументите държавното управление на Орбан да наложи ветото евентуално е, че то би могло да послужи като разменна момента при договарянията за отблокиране на европейските средства.
Унгарската данъчна ставка сред демократите и републиканците
Данъчните спогодби имат за цел да оказват помощ на жителите на страните, които са ги подписали, да избегнат заплащането на налози върху едни и същи приходи в двете страни и да разрешат други комплицирани данъчни обстановки.
Реклама
Администрацията на Байдън, представена от Washington Post, съобщи, че новият световен най-малък налог ще помогне на страните да финансират обществени стратегии и да избегнат взаимно нездравословната " конкуренция към дъното ", като се конкурират за бизнеса посредством понижаване на корпоративните данъчни ставки. Тези старания значително сплотиха страните от Европейския съюз, откакто американският финансов министър Джанет Йелън и сътрудниците ѝ завоюваха поддръжката на резервирани страни като Ирландия и Полша.

Съпротивата на Унгария се трансформира в последната сериозна спънка пред осъществяването на проекта. Унгарски длъжностни лица предизвестяват, че мярката ще навреди на вложенията и растежа в страната. По рано този месец Washington Post заяви, че републиканските конгресмени, които също се опълчват на световната данъчна договорка, спомагат на унгарското държавно управление.

В края на юни републиканците Ейдриън Смит и Майк Кели, водещи членове на данъчната комисията в Конгреса, изпратиха писмо до посланика на Унгария в Съединени американски щати, в което показват признателност на страната за отхвърлянето на световната данъчна договорка.

В писмото си Смит и Кели признават, че президентът резервира пълномощията си във връзка с външната политика и договарянията за подписване на данъчни спогодби. Но те също акцентират, че данъчното законодателство на Съединени американски щати може да бъде променено единствено посредством дейности на Конгреса.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Свободно време 3 Компании 1 Свободно време 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама
" Поставяме под подозрение до каква степен рационално е целият свят да върви напред към система, която принуждава страните да се откажат от суверенните си данъчни пълномощия ", се споделя в писмото. " Бихме желали да отправим предложение за директен разговор с републиканците в Конгреса, до момента в който разглеждате позицията на Унгария по световното данъчно съглашение ", приключва то.

Коментарите бяха необятно представени от маджарски длъжностни лица, които се пробват да провалят данъчната договорка. Балаж Орбан, политически шеф на унгарския министър-председател и член на унгарския парламент, ги уточни във Фейсбук в неотдавнашна обява.

" Хубаво е да забележим, че не сме сами ", сподели той.
Европейските средства " купуват " господство на закона в Унгария
В началото на тази седмица стана ясно, че унгарското държавно управление е направило редица отстъпки пред Европейската комисия в спор за върховенството на закона и незадоволителната бистрота. Това самобитно оттегляне цели отпущането на към 15 милиарда евро по унгарския проекта за възобновяване.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш, представен от Financial Times, съобщи, че Будапеща е приела настояванията на Европейски Съюз в няколко основни области: публични поръчки, прокуратура, законодателство и енергетика.
Унгария ще понижи под 15% каузи на търговете за публични поръчки с един претендент както за средства от Европейски Съюз, по този начин и за локални такива, съобщи Гуляш. По наказателни каузи за корупция нов правосъден орган ще има пълномощието да принуждава прокурорите да не престават следствията или да изпращат делата в съда, като по този метод ще се отговори на постоянно срещаните недоволства, че в предишното сензитивните каузи са били спирани.

Решението на Унгария да показа подробни оферти по отношение на върховенството на закона се прави оценка позитивно от някои европейски длъжностни лица, само че проблемите сред двете страни са толкоз дълбоки, че следва доста работа, преди да се реализира пробив. Решението за разпределяне на милиарди евро за възобновяване на стопанската система може да провокира яростна реакция в Европейския парламент, в случай че се окаже, че унгарските отстъпки не са задоволителни, предизвестиха евродепутати.

През април Брюксел стартира обособена наказателна процедура, обвързвана с върховенството на закона в Унгария, която може да докара до прекъсване на милиарди евро финансиране от Европейски Съюз, в случай че разликите сред Брюксел и Будапеща не могат да бъдат позволени.
Свързани публикации Минималният корпоративен налог: Полша се съгласи, само че Унгария към този момент е срещу 22 юни 2022, 11:45 Минимален 15% налог в Европейски Съюз: Какво значи за България 14 януари 2022, 06:10 Съединени американски щати се отхвърлят да вкарват мита за страни от Европейски Съюз поради цифровите налози 25 октомври 2021, 13:06 Глобалният корпоративен налог е ужасна неточност 12 октомври 2021, 13:32 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР