Решението за постоянно разполагане на германска бригада в Литва ще

...
Решението за постоянно разполагане на германска бригада в Литва ще
Коментари Харесай

Литва поиска германска бригада да я брани от Русия

Решението за непрекъснато разполагане на немска бригада в Литва ще зависи от НАТО, сподели немският министър на защитата Борис Писториус във вторник в отговор на апелите на Вилнюс за по-голямо наличие на НАТО в страната.

" Това не зависи от това кой какво желае или кой какво желае да обезпечи, а по-скоро зависи от НАТО ", сподели Писториус по време на ученията на стотици немски бойци в Литва.

Германия управлява интернационален батальон на НАТО с към 1500 бойци в Литва от 2017 година, като част от напъните на пакта да възпре съветска офанзива против Балтийския район, считан за едно от най-слабите места в източния фланг на алианса, написа Ройтерс.

Берлин също има бригада от към 3 хиляди до 5 хиляди бойци в подготвеност в Германия, която може да бъде ситуирана в Литва до 10 дни, в случай че е належащо.

 Германският министър на защитата Борис Писториус (вдясно) посети немските бойци от бойната група на НАТО в Литва, които организират военно обучение
© Reuters

Германският министър на защитата Борис Писториус (вдясно) посети немските бойци от бойната група на НАТО в Литва, които организират военно обучение " Грифин лайтинг "

Но Литва желае бригадата да бъде ситуирана на нейна територия за непрекъснато, съобщи министърът на защитата Арвидас Анусаускас. " Отбранителната тактика на балтийските страни не може да разчита единствено на подкрепления. Тя би трябвало да разчита и на надеждни качества на място. Нашата география го изисква ", сподели той пред кореспонденти след среща с Писториус.

Има обаче опасения, че всяко непрекъснато разполагане ще коства скъпо и ще лиши НАТО от гъвкавостта да реалокира свободно войски на други места по източния си фланг, написа Ройтерс.

Литва прикани за Противовъздушна отбрана сили по цялата източна граница на НАТО

Писториус сподели, че към момента следва НАТО да показа своите така наречен районни проекти - документи, които ще излагат приспособеното отбранително обмисляне на алианса в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Очаква се те да бъдат показани през идващите седмици.

Въпросът ще бъде разискван на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, сподели немският министър на защитата.

" И ще обсъдим кое има по-голям смисъл от военна позиция: да имаме бригада, ситуирана непрекъснато тук, в Литва... или да останем гъвкави. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР