Решението за откриване на производство по ликвидация на „Olympic Insurance

...
Решението за откриване на производство по ликвидация на „Olympic Insurance
Коментари Харесай

Обявиха края на „Застрахователна компания Олимпик - клон България“

Решението за разкриване на произвеждане по разпродажба на „ Olympic Insurance Co. Ltd “, кипърското сдружение, което извършваше активност на територията на Република България посредством „ Застрахователна компания Олимпик - клон България”, е оповестено в формалния вестник на Република Кипър, оповестяват от Комисията за финансов контрол /КФН/.

В формалния вестник на Република Кипър към този момент е оповестено решението на Районния съд на Никозия, с което се открива производството по разпродажба на застрахователна компания „ Олимпик “.

Дружеството е лицензирано по законите на Република Кипър да прави застрахователна активност, като за надзора на активността му виновна институция е Надзорният орган върху застраховането на Република Кипър.

По силата на правото на Европейския съюз, сдружението извършваше застрахователна активност чрез „ свободата на определяне “ на територията на Република България посредством своя клон „ Застрахователна компания Олимпик - клон България” КЧТ.

Като неразделна част от компанията този клон също по този начин предстои на контрол от надзорния орган на страната, в която е седалището на компанията, т.е. в съответния случай - в Кипър.

Като процедура производството по разпродажба на застрахователна компания „ Олимпик “ се урежда напълно според националното право на Република Кипър и е в изключителните пълномощия на назначените ликвидатори от кипърския съд.

Надзорните органи на другите страни членки в Европейския съюз, каквато е и България, нямат пълномощия или друга правна опция за директна интервенция в производството по ликвидацията на кипърския осигурител.

Комисията за финансов контрол се ангажира да поддържа дейна връзка с Кипърския контрол, с цел да може да спомага за разрешаване на зараждащите въпроси, по отношение на отбраната на засегнатите лица в България.

Това включва и своевременното обществено обявяване на всяка значима информация, обвързвана с дейностите, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на „ Olympic Insurance Co. Ltd “ подхващат, както и произлизащите от това последици за българските жители, кредитори на застрахователното сдружение.

За тази цел, от името на ръководителя на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов, предходната седмица бе изпратено писмо до кипърския контролен орган, виновен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския дипломат в Република Кипър.

В писмото се слагат въпроси, касаещи интереса и правата на българските консуматори като: какъв ще бъде срокът, в който според кипърското право лицата, които имат искания би трябвало да ги предявят пред ликвидаторите; по какъв начин ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност по какъв начин ще бъдат осведомени кредиторите дали техните искания са били признати или оспорени от ликвидаторите; каква правна отбрана е налице за заемодател ако ликвидаторите оспорят претенцията му и други

След формалната обява на решението за разпродажба, настояща информация за всички заинтригувани страни, както и за самия развой на ликвидацията, ще се разгласява на следните адреси:

https://www.olympicins.bg/

https://mof.gov.cy/en/publications/1-insurance-companies-control-service/2-announcements

https://www.fsc.bg/
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР