Решението за излизане от създалата се ситуация е протоколът IPv6Новината

...
Решението за излизане от създалата се ситуация е протоколът IPv6Новината
Коментари Харесай

Всички IPv4 адреси в Европа са изчерпани

Решението за излизане от създалата се обстановка е протоколът IPv6

Новината за изчерпаните IP адреси не е непредвидена, поради свръхпотреблението на IP адреси по света
(снимка: CCO Public Domain)

В края на ноември Регионалният интернет указател за Европа взриви мрежата с гръмката вест, че всички IP адреси по стандарта IPv4 в Европа са изчерпани. Причината е свръхпотреблението в международен мащаб, а единственият излаз от обстановката наподобява е въвеждането на чисто нов стандарт, прочут като IPv6.

От хостинг компания ICN.Bg оповестяват, че към този момент работят по новия стандарт. Ето какво споделиха по тематиката експерти от компанията пред TechNews.bg:

„ Ние като хостинг компания сме готови и подготвени да работим с IPv6, като от няколко години към този момент имаме клиенти, които употребяват точно новия стандарт. Също по този начин на този стадий имаме и добър ресурс от IP адреси от IPv4 за всички наши клиенти. ”

За откритите хостинг компании в сектора, като ICN.Bg, новината за изчерпаните IP адреси не идва ненадейно, поради свръхпотреблението на IP адреси по света. Логично видяно, всяко едно устройство, което използваме – като сървър, смарт телефон, тв приемник или преносим компютър, записва обособен IP адрес.

От Регионалния интернет указател за Европа въпреки всичко оставиха отворена малка врата за потребителите с новината, че в бъдеще ще се дават нови IP адреси, които са основани само и единствено на чакащ лист. В него се включват адресите на компании, които към този момент са заели IP адрес, само че заради някакви непредвидени условия закриват активността си и освобождават към този момент заетия адрес или просто вземат решение, че IP адресът е непотребен за активността им.

Специалистите са безапелационни, че това е решение само и единствено в кратковременен проект и безусловно не дава отговор на потребността за адреси в световен мащаб.

Какви са разликите сред IPv6 и IPv4?

Адресът на протокола IPv4 употребява едвам 32 бита, до момента в който протоколът IPv6 употребява 128-битови адреси, което му разрешава да генерира 340 трилиона вероятни IP адреса. Колкото по-голям е запасът на IP адреси, толкоз по-големи са изгодите за доставчиците на интернет услуги и потребителите.

Поради ограничеността на IP адресите, интернет разчита на така наречен Network Address Translation (NAT). Това е технология, която дава опция зад устройство с действителен IP адрес да се „ скрият ” още голям брой други устройства, които да употребяват същия този адрес.
още по тематиката
С IPv6 всяко устройство има собствен неповторим и действителен IP адрес и по този начин получава опция да се гмурне в морето на IoT (интернет на нещата).

Всъщност най-важната линия на IPv6 е, че е по-сигурен от IPv4. Още едно преимущество на новия протокол е, че интернет трафикът доближава до заложената дестинация без спиране. Факт е, че подобренията на протокола 6 се показват и в доста по-стабилните ограничения за сигурност, което ще върже ръцете на хакерите и ще затрудни доста „ фишинг ” офанзивите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР