Решението за изхода от кризата в Сирия може да бъде

...
Решението за изхода от кризата в Сирия може да бъде
Коментари Харесай

Захариева: Решението на кризата в Сирия може да бъде само политическо

Решението за изхода от рецесията в Сирия може да бъде единствено политическо, а не военно. Това съобщи пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева по отношение на ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия.

" Това, което е доста значимо и към което се стреми цялата интернационална общественост, в това число България, е да се премине към осъществяване на резолюцията на Организация на обединените нации за плавния политически преход. И в общото изказване на Европейски Съюз, и на НАТО, и в нашето се приканва за обновяване на политическия разговор. Позицията е, че няма друго решение в Сирия с изключение на политическото. Не мислим, че военно решение е решение ", съобщи Захариева.

Според Захариева има доста основателни подозрения за това, че режимът на Башар Асад е употребявал химически оръжия при офанзивата от 7 април в Дума. По думите ѝ интернационалното право без подозрение е нарушено. От 2013 година насам имало данни за над 34 пъти, в които е употребявано химическо оръжие.
" Експертите са на място и самата организация за битка с химическите оръжия разгласи, че е подготвена на място да стартира следствие. Не мисля, че може следствието да се компрометира. Експертите са там, на тях би трябвало да се окаже цялостно подпомагане ", добави посланик номер 1.

" Ескалацията на напрежението е налице. Днес Франция ще предложи проект за Сирия, обвързван с обновяване на експертната задача. Много се надявам да се върнем на масата на дипломацията, към резолюцията на Организация на обединените нации от 2015 година за политическо решение в Сирия и това да бъде нова глава, т.е. връщане към старите решения, които не се извършват от близо година ", прикани Захариева.

По думите ѝ няма учредения ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция да повлияят или влошат връзките сред София и Москва. " Ние сме част от Европейски Съюз и НАТО и няма по какъв начин да приветстваме потребление на химическо оръжие ", изясни тя.

Захариева уточни, че и в двата случая на повишаване на напрежението на интернационалната сцена - абсурдът " Скрипал " и офанзива против Сирия - България е заела вярната позиция на своите сътрудници от Европейски Съюз и НАТО.

Относно случая " Скрипал " гоненето на дипломати било решение, което зависи от страната. Относно офанзивата в Сирия Външно е имало информация, че това ще се случи, дейностите били предстоящи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР