Решението с две държави остава единственият начин за разрешаване на

...
Решението с две държави остава единственият начин за разрешаване на
Коментари Харесай

САЩ: Палестинците имат право на своя държава

Решението с две страни остава единственият метод за разрешаване на израелско-палестинския спор. Това съобщи в неделя държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в изявление за телевизионния канал ABC, съобщи организация БГНЕС.

" В последна сметка това е единственият метод да се обезпечи бъдещето на Израел като еврейска и демократична страна и единственият метод да се даде страна на палестинците, на каквато те имат право ", сподели той. В същото време държавният секретар добави, че макар че това е пътят, който би трябвало да се следва, постигането на съглашение въз основата на този принцип няма да се случи незабавно.

Блинкън уточни, че в този момент е належащо да се реализира поддържане на примирието, както и да се положат старания за възобновяване на Газа. Той акцентира, че е належащо да се помогне на палестинците, живеещи в Газа, макар че контролът върху линията остава в ръцете на „ Хамас”. От 10 май палестински радикални групировки, настоящи в линията Газа и израелската войска си размениха удари. Ракетните офанзиви последваха вълнения в джамията Ал Акса в Йерусалим след заповед на израелския съд за конфискуване на домове в Шейх Джара от арабски фамилии, живеещи там. Примирието влезе в действие на 21 май. В петък обаче на Храмовия рид в Йерусалим още веднъж е имало вълнения. Според палестинските медии в тях са ранени минимум 35 души.

Блинкън възнамерява да пътува до района през идващите дни и ще се срещне с палестински, израелски и районни сътрудници, с цел да разиска напъните за помощ. Водещият Джордж Стефанопулос също насочи към Блинкън запитване за проекта на администрацията за доставка на филантропична помощ в Газа след насилието, без да оказва помощ на „ Хамас”. " Президентът сподели, че желае да направи това, без да възвръща запасите на „ Хамас” - възобновяване на Газа, без възобновяване на „ Хамас”. Как се прави това? Те дават отговор в Газа ", попита Стефанопулос. Блинкън акцентира предходната работа на Съединени американски щати с " самостоятелни, доверени партии " за подкрепяне на реконструкцията в Газа, като добави, че предизвикването ще бъде да се овласти Палестинската администрация.

" Факт е, че „ Хамас” не е донесъл нищо друго с изключение на съсипия на палестинския народ. Грубото му неприятно ръководство на Газа, до момента в който е бил отпред, и, несъмнено, тези безразборни ракетни офанзиви против израелски цивилни, които провокираха отговора, тъй като Израел има право да се пази ", отговори Блинкън. " Така че мисля, че същинското предизвикателство тук е да помогнем на палестинците и по-специално да помогнем на умерените палестинци и Палестинската администрация да реализират по-добри резултати за своя народ. И, несъмнено, Израел би трябвало да играе дълбока роля и в това ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР