Решението предстои да се вземе през следващите седмициДържавата обсъжда намаляването

...
Решението предстои да се вземе през следващите седмициДържавата обсъжда намаляването
Коментари Харесай

Българин: За 20 лева какво може да купиш? Един хляб, печено пиле и 5 тулумби

Решението следва да се вземе през идващите седмици

Държавата разисква намаляването на ДДС-то на редица съществени артикули, съобщи

Решението следва да се вземе през идващите седмици и най-вероятно ще работи от актуализацията на бюджета. Предложението е ставката за съществени артикули като хляба и българските плодове и зеленчуци да отпадне изцяло.

Цените в магазина са скочили двойно, споделя зеленчукопроизводителят Методи Бучински, а с 20 лева към този момент не може да си купи съвсем нищо.

„ За 20 лв. какво може да купиш? Един самун, печено пиле и 5 тулумби”, споделя мъжът.

За да не излиза Методи с празна чанта от магазина, страната се заема да овладее инфлацията с пакет от ограничения.

„ Намаляване на ДДС-то на някои храни - самун, плодове, зеленчуци, в това число и нулева ставка се разисква. Намаляване на ДДС-то на тока, парното, горивата, както и облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества”, съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

„ Очаквам Министерство на финансите да ни даде в скоро време предложение по отношение на ДДС-то на хляба, плодовете и зеленчуците”, разясни министър председателят Кирил Петков.

Ако налога върху хляба бъде понижен, това няма да се усети незабавно по продажната цена, счита производителят Димитър Бакалов.

„ Хляб при един кг, както е в този момент към 2 50 лева, би трябвало да стане към 2 лева Аз мисля, че доста малко от компаниите ще смъкват толкоз доста цените”, споделя той.

Според банкера Левон Хампарцумян е наивно да се счита, че с ограниченията цените ще паднат.

„ Като краткосрочни ограничения дали ще им даваме чекове, дали ще слагаме тавани, това ще са ограничения, които ще се спекулират. Една част от хората внезапно ще забогатеят, за сметка на всички останали”, изясни той.

От синдикатите обясниха, че 50% от цената на хляба идва по линия не на производителите, а на търговците. Какви ограничения ще вземе в последна сметка страната - ще стане ясно през идващите няколко седмици.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР