Решението обаче не е изненада. , че предвид заявките на

...
Решението обаче не е изненада. , че предвид заявките на
Коментари Харесай

Махат МОЧА от центъра на София frognews.bg

Решението обаче не е изненада., че поради поръчките на ГЕРБ МОЧА да бъде изместен от центъра на София, огромни изненади при днешното съвещание не се чакат. Припомняме, че в навечерието на годишнината от войната в Украйна 61-годишният Светлозар Раянов счупи плочата на монумента и даде нов подтик на другояче съществуващия спор за премахването на Паметника на Съветската войска. Изненадващо апели за преместването му се появиха и от ГЕРБ, чийто кмет ръководи столицата от 2009 г. 

 

Въпросът е какво ще реши Областният шеф на София и дали няма да спъне процеса. Възможно е регионалният шеф да върне решението, в случай че го смята за незаконосъобразно. 

 

Според проекторешението регионалният шеф на София би трябвало да предприеме всички нужни дейности, с цел да се извърши преместването, а основният проектант Здравко Здравков да провежда провеждането на конкурс за план за изменение на настоящия проект за регулация и застрояване и план на обстоен паркоустройствен проект на Княжеската градина. 

 

Докато преместването на МОЧА стане факт, в региона на Княжеската градина ще бъде сложена осведомителна табела, направена от Катедра “Нова и модерна история “ към Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски “, Института за исторически проучвания на Българската академия на науките и координиран с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. 

 

Табелата би трябвало да указва на британски език, че монументът символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната. Точният текст обаче ще бъде конкретизиран.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР