Решението ни е категорично – не желаем повече да сме

...
Решението ни е категорично – не желаем повече да сме
Коментари Харесай

Метеоролозите излизат на протест

" Решението ни е изрично – не желаем повече да сме част от Българската академия на науките. Повече от две седмици „ договаряния “, само върху предлагането на Българска академия на науките, ни убедиха дефинитивно ", показват от Национален институт по метеорология и хидрология.

Те разгласиха послание, в което се споделя:
" Национален институт по метеорология и хидрология изрично отхвърля препоръчаното решение от страна на Българска академия на науките „ …целият бюджет на Национален институт по метеорология и хидрология п да бъде изведен на обособен ред в бюджета на Българска академия на науките. При пресмятане на бюджета да се имат поради единни за Българска академия на науките съществени заплати по категории “. Това решение резервира настоящето статукво, а точно управлението на Българска академия на науките да дефинира какво е нужно на Национален институт по метеорология и хидрология, с цел да извършва активността си, и, вместо да реши проблемите в Национален институт по метеорология и хидрология, в допълнение ще ги задълбочи.

Научно-приложната, оперативната и експертна активност в Национален институт по метеорология и хидрология ние съумяваме да развиваме до момента, макар обичайното подценяване на резултатите от нея в Българска академия на науките. Това прави несъстоятелно изказванието на управителните органи на Българска академия на науките, че излизането на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Българска академия на науките ще докара до нарушение на качеството на тези действия. Напротив, може единствено да усъвършенства нашите резултати.

Тази проява на недоумение на проблемите ни в допълнение ни убеждава, че единственият рационален път за нас е напускането на Българска академия на науките.

Страхът на управителните органи на Българска академия на науките, че излизането на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата ѝ ще е мотив за следващо овакантяване на други институти, е неплатежоспособен мотив и е в прорез с демократизма в науката. Да не приказваме за опълчването им на „ механичното изваждане на Института “ с целия персонален състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само подсещаме, че всичко материално, с което разполага Национален институт по метеорология и хидрология, е платено от Българската страна, а и в по-голямата част от своето битие Национален институт по метеорология и хидрология е бил отвън Българска академия на науките!

Публичното изложение на сходни „ причини “, манипулиращи публичното мнение, ни кара да мислим, че Национален институт по метеорология и хидрология става пленник на егоистични ползи на група хора, които, с цел да ги реализиран, не сортират средствата. Как освен това да останем част от Българска академия на науките?

Категорично настояваме Правителството да вземе неотложно решителни ограничения за изваждането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките.

Декларираме, че ще използваме всички възможни от закона средства да защитим Национален институт по метеорология и хидрология и неговата активност като българската хидрометеорологична работа. "

Началото на митинга е планувано за 9.00 часа пред постройката на Българска академия на науките на бул. „ Цар Освободител “, а в 9.30 часа пред постройката на Министерски съвет протестиращите ще слагат още веднъж настояванията си за извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР