Решението на ЦИК е взето в нарушение на Изборния кодекс.

...
Решението на ЦИК е взето в нарушение на Изборния кодекс.
Коментари Харесай

Денков: Решението на ЦИК е в нарушение на Изборния кодекс

Решението на ЦИК е взето в нарушаване на Изборния кодекс. Това съобщи на брифинг министър председателят Николай Денков. 

Той насочи съществени рецензии към решението на ЦИК да спре машинното гласоподаване. 

" Днес е ден за размисъл, ден, в който би трябвало да решим за кого ще гласуваме. А вместо това още веднъж би трябвало да решаваме как ще гласуваме – на машини или единствено с хартия. На последните избори над 650 000 бюлетини бяха оповестени за недействителни. Бюлетините от машините не могат да станат недействителни ", сподели Денков, представен от

" Срокът за узаконяване на машините на сегашния избор е през днешния ден (28 октомври) в 17 часа. В петък ЦИК забрани гласуването посредством машини. Това решение се учредена единствено на отчет от ДАНС, в който наблюдения, направени в следена среда, са интерпретирани манипулативно ", означи той.

" Машините сега играят роля на принтери, задоволително е да погледнете отпечатаното, с цел да се уверите. Видеозаписите в отчета на  ДАНС са част от рутинна процедура. В законоустановения период специалистите бяха безапелационни, че машините могат да бъдат употребявани на утрешните избори. Докладът на ДАНС няма атрибути на отбрана по Закона за класифицирана информация, което навежда на мисълта, че задачата е била този отчет да бъде публикуван оптимално бързо.  ЦИК заблуди, че в машините са позволени без тяхна заповед. Днес бе оповестено, че ЦИК изпраща две писма – до Министерство на вътрешните работи и Дирекция " Жандармерия ", с които позволява товарене на машините. ЦИК заблудиха обществото, че решението е написано единствено от зам.-министъра на осведомителните технологии. То е подписано и от ръководителя на Института по метрология и управителния съвет по стандартизация ", сподели Денков.

Според него всичко е направено в последния миг, с цел да няма време за реакция от другите институции като Върховен административен съд, който изясни, че най-рано в понеделник, след деня на изборите, ще прегледа случая.

" Няма да демонстрирам отчета на ДАНС, няма да популяризирам една операция ", добави още министър председателят. 

Заради предоставения отчет с подписа на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, Министерският съвет ще гласоподава неговата оставка незабавно откакто получи предлагането за това от ръководителя на ДАНС, както се изисква по закон.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР