Решението на ЦИК да не се гласува с машини на

...
Решението на ЦИК да не се гласува с машини на
Коментари Харесай

Социолози зоват гражданите да гласуват

Решението на ЦИК да не се гласоподава с машини на локалния избор в началото докара до паника, че може да бъде подкопано доверието в изборите. Но това може да докара до решението на повече хора да излязат и да гласоподават. Това сподели Светлин Тачев от " Галъп " в студиото на " Събуди се " по NOVA. Експертът прикани хората да упражнят правото си на глас.

Димитра Воева от " Тренд " сподели, че през последните години общественото говорене трансформира машините в единствен поръчител за честността на вота, само че нито машината, нито хартията могат да подсигуряват честността на изборния развой. Тя уточни, че една от гаранциите е екзитпола.

Експертите разясниха и недействителните бюлетини. Те са на мнение, че е належащо да се направи обширен разбор за какво има толкоз доста.

Когато провеждахме избори единствено с хартиени бюлетини имахме няколко паравани за гласоподаване, само че в този момент защото има един, това може да докара до закъснение на протичането на избориня ден, разясни Воева. По нейни думи отчитането на вота ще е по-лесно, защото няма да се броят гласовете от машина и хартия. Тачев сподели, че спекулациите могат да бъдат преодолени с по-висок избор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР