Решението на служебното правителство за 6.4% бюджетен дефицит е изненадващо.

...
Решението на служебното правителство за 6.4% бюджетен дефицит е изненадващо.
Коментари Харесай

Икономист: Ако приемем такъв бюджет забравяме за еврозоната

Решението на служебното държавно управление за 6.4% бюджетен недостиг е изненадващо. Очакваше се да внесат бюджет с 3% недостиг. Като че ли като видяха, че има допирни точни сред двете най-големи партии за бюджета за 3%, смениха тактиката.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria основният икономист в Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

Бюджетът идва и с някакво меню от ограничения, които в случай че депутатите одобряват, да се стигне до бюджетно салдо от 3%. Тоест отговорността е трансферирана напълно в Народното събрание, служебният кабинет дава единствено една базова рамка, което съгласно мен е неточност.

 
Бюджетът по този начин или другояче ще се напише в Народното събрание. Това, което дава служебният кабинет е единствено една основа. Едва ли на всички ограничения, които бяха коментирани през последните седмици се гледа с неприятно око. Процентът за повдигане на пенсиите, някои ограничения по Данък добавена стойност – погледът е подобен. Разминаване имаше при налог облага.
Служебният кабинет виждаше връзването на бюджета с налог върху свръхпечалбите. Ако няма подобен ще би трябвало да се търси опция.

Ако се одобри бюджетът в този тип явно ще нарушим всевъзможни европейски правила и можем да спрем да мислим за еврозоната в околните две години. Всичко това носи проблеми – дългът е повишен, видяхме лихвите какъв брой се подвигнаха. Темата за лихвените заплащания не съществуваше през последните години, а в този момент към този момент ще се върне на масата.

 
Това е безсмислено, имаме стопанска система, която разрешава бюджетният недостиг да бъде най-малък.
Мерките за понижаване на недостига са да се затворят някои дупки в приходната част, главно отстъпките за Данък добавена стойност и доста деликатно да се работи в разходната част – да се обуздае растежът на разноските. Голямата смяна в последните 3 година - появяването на недостиг, е породена от разноските, които скочиха в годините на пандемията и останаха високи. Трябва да има ограничение на темпове на напредък на заплати, пенсии, широкомащабни обществени стратегии и други

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР