Решението на Районен съд –-Русе, с което е потвърдено наказателно

...
Решението на Районен съд –-Русе, с което е потвърдено наказателно
Коментари Харесай

300 лева глоба за тийнейджърка, излязла след 22:00 часа без придружител

Решението на Районен съд –-Русе, с което е доказано наказателно разпореждане за налагане на 300 лв. санкция на А. Х., е оставено в действие от по-горната инстанция и към този момент е дефинитивно.

На 10.09.2022г. към 22:20ч. в заведение „ Чилаут “ на ул. “Янтра “ в гр. Русе полицейски чиновници открили като клиент на барчето малолетната К. Б. (на 17 години) без родителите ѝ или пълновръстен компаньон. На татко ѝ – 48-годишният А. Х. бил формиран акт, който той подписал без възражения. Впоследствие било издадено и наказателно разпореждане, което мъжът е изискал да бъде анулирано заради незначителност.

Разпоредбата на чл.45, ал.3 от Закона за протекция на детето е безапелационна, че родител, който поставя грижи за дете, което е навършило 14-, само че не е навършило 18-годишна възраст и не го е придружил или не му е обезпечил пълновръстен и работоспособен компаньон на публично място след 22:00 ч., следва да понесе административно наказване санкция. Според Районен съд – Русе, наложената на А. Х. глоба в най-малък размер е вярно индивидуализирана и ще окаже нужния изправителен и превъзпитаващ резултат освен във връзка с жалбоподателя, само че по този начин също и във връзка с всички жители, склонни да позволяват сходни нарушавания. И тричленният касационен състав също е приел, че действието не е с ниска степен на заплаха, защото неоставянето на малолетните сами на открито след избран час има директно значение за израстването и положителното им държание, без значение от наближаването на пълноправие.

Решението на Районен съд – Русе, с което е доказано наказателно разпореждане за налагане на санкция в размер на 300 лева на А. Х., към този момент е в законна мощ.

*Чл.8 (4) Закон за протекция на детето: Ако родителите, попечителите или другите лица, които поставят грижи за дете, не могат да го съпроводят, те са длъжни да обезпечат пълнолетно дееспособно лице за негов компаньон на публични места след 22,00 ч., в случай че детето е навършило 14-, само че не е навършило 18-годишна възраст.

Чл.45 (3) Родител, настойник или друго лице, което поставя грижи за дете, което не обезпечи компаньон по член 8, алинея 4, се санкционира с санкция или имуществена глоба от 300 до 500 лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР