Решението на Прокурорската колегия във ВСС да инсталира Борислав Сарафов

...
Решението на Прокурорската колегия във ВСС да инсталира Борислав Сарафов
Коментари Харесай

Изборът на Сарафов бе атакуван както от правосъдния министър, така и от Съюза на съдиите

Решението на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет да конфигурира Борислав Сарафов на мястото на отстранения основен прокурор Иван Гешев предизвика опозиция както в политическите, по този начин и в магистратските среди.

Правосъдният министър Атанас Славов разгласи, че ще изиска Пленумът на Висш съдебен съвет да разиска дали Прокурорската гилдия вярно е провела избора за и.д. основен прокурор, и в случай че процедурата на 16 юни се окаже " съмнителна ", той ще я нападна пред Върховния административен съд.

" Считам, че извършеният избор не е задоволително законен. Останаха съществени подозрения по отношение на процедурата и качествените аспекти на този избор. Ще употребявам моите пълномощия, с цел да премахнем тези подозрения ", сподели той в изявление за bTV в неделя вечер.

Славов разкритикува Прокурорската гилдия за това, че не е направила преценка за професионалните и нравствени качества на Сарафов и не е позволила други претенденти, преди да вземе решението за избора му.

В понеделник заран Съюзът на съдиите също заявява възмущението си от " покачването " на шефа на Национална следствена служба до и.д. основен прокурор.

" По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки подозрения за интегритета му, поради изнесените в медиите данни за провежданите от него другарски срещи в несъществуващия към този момент ресторант „ Осемте джуджета “ с лица, оповестени за търсене от Министерство на вътрешните работи. Налице са и подозрения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, въпреки и краткотрайно, на тази служба, изключително в интервала от 01.05.2023 година до момента (взрива против Гешев, б.р.) - голям брой заблуждаващи обществото обществени изказвания, честа и необяснима смяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, интервенция на персоналния му живот в професионалната му активност ", се споделя в позицията на организацията.

Съюзът на съдиите напомня още, че против Сарафов към този момент са импортирани два сигнала за закононарушения по новия механизъм за надзор на основния прокурор - един от тях е за имотното положение на фамилията му, а другият е за връзките му с търсения някогашен следовател

" Абсолютно недопустимо до степен на глупост е и общественото изказване на Борислав Сарафов за „ чистка на гешевчетата по места “, с което той съумя още веднъж и неотложно да удостовери непригодността си за този пост ", споделят още те.

Организацията приканва Висш съдебен съвет да организира изключително съвещание на пленума си и да дефинира различен краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор, който да е " потвърдена професионална подготвеност и интегритет, който дава отговор на условията за тази служба, след обществено разискване и излагане на ясни претекстове ".

Те показват, че в закона няма категорично условие Гешев да бъде заменен от някой от заместниците си, както се случи със Сарафов, и дават образци с други уволнени административни ръководители като Николай Кокинов и Владимира Янева, чиито краткотрайни наследници са избирани от средите на ВКП и Върховен касационен съд.

" Пред погледа на членовете на Висш съдебен съвет се направиха голям брой фрапантни нарушавания на правилата на правовата страна и върховенството на закона, които освен не провокираха съответна реакция, само че даже противоположното - бяха безпринципно и надменно защитавани от болшинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които внезапно и още веднъж по необясними за обществото претекстове, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата. Ето за какво настояваме за следващ път, след избора на краткотрайно изпълняващ длъжността „ основен прокурор “, неотложно да прекратите осъществяването на функционалностите си като членове на Висшия правосъден съвет ", се споделя в декларацията на Съюза на съдиите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР