Решението на проблема в столичния квартал Мусагеница е добро, но

...
Решението на проблема в столичния квартал Мусагеница е добро, но
Коментари Харесай

Милка Христова, БСП: Отстранихме проблема в Мусагеница, но решение на презастрояването няма

Решението на казуса в столичния квартал " Мусагеница " е положително, само че е отчасти. Големият проблем със градежите в междублоковите пространства и зелените площи продължава да стои пред нас.

Това сподели заместник-председателят на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова. Тя и заместник-председателят на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков участваха през вчерашния ден вечерта на срещата на общински съветници от всички политически групи с протестиращите жители от квартал " Мусагеница " пред блок 101.

 

Въпросното място беше отредено за строителство на жилищен блок с близо 5000 кв. м разгъната повърхност. Гражданите от квартала обаче проведоха серия от митинги на мястото и пред Столична община и блокираха придвижването по бул. " Г. М. Димитров " в желанието си да запазят терена от застрояване и да си остане зелена повърхност.

" Проблемът с презастрояването в София към този момент повече от 15 години възбужда най-силно гражданското неодобрение, разяснява Милка Христова, която е заместник-председател на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС. - Отлично разбирам хората, които се пробват да запазят зелените площи, светлината и въздуха към блоковете си. Гражданите в " Мусагеница " демонстрираха същински издръжливост и поредност в недоволството си против проектите за застрояване и в последна сметка реализираха триумф. Той се дължи значително и на осмислянето на казуса от страна на всички политически групи в Столична община. Радвам се, че този път проявихме единодушие и намерихме правно решение на създалата се обстановка, а вложителят се съгласи с предлагането. Този добър резултат беше реализиран след дълги договаряния, в които групата на Българска социалистическа партия взе интензивно присъединяване и даде професионални съответни оферти за разрешаване на казуса ".

В последна сметка вложителят ще получи парцел в регион " Младост ", на който ще може да осъществя строителство, а теренът в " Мусагеница ", който жителите бранеха самоотвержено, ще бъде предназначен за зелена повърхност със статут на обществена общинска благосъстоятелност.

" С сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия постоянно сме защитавали интереса на жителите и интензивно сме взели участие в решаването на сходни проблеми и в регион " Младост ", напомни юрист Милка Христова. - До момента с наша помощ има избавени над 15 парцела от застрояване в този регион. За страдание, това са частични решения, а огромният проблем с презастрояването си остава. И би трябвало да бъде отхвърлен съществено. Нашата позиция постоянно е била за търсене на генерално решение след позволените доста неточности в недалечното минало, огромна част от тях даже с незаконен темперамент, които доведоха до тези проблеми през днешния ден. За да се оправим са нужни доста работа, самообладание и политическа воля. Наложително е да бъдат изменени Подробен устройствен план на регионите, посредством които да бъде отстранена опцията за застрояване на междублоковите пространства и зелените площи в кварталите. Само по този начин ще намерим трайно законово решение на този проблем. Това, което се случи в " Мусагеница " - положително извънредно решение, само че реализирано по толкоз комплициран, изнервящ, дълъг и сложен път и за жителите, и за нас, общинските съветници - не е добър вид. Генералното справяне с този проблем занапред следва ".

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР