Решението на проблема със заплатите на медицинските сестри тотално забуксува.

...
Решението на проблема със заплатите на медицинските сестри тотално забуксува.
Коментари Харесай

Властта налива 86 млн. в здравната система, но не само за медсестрите

Решението на казуса със заплатите на медицинските сестри тотално забуксува. Премиерът Бойко Борисов събра здравният министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лв. за заплати на медиците. На срещата е участвал и финансовият министър Владислав Горанов.

Министър Ананиев на брифинг в Министерски съвет изложи последователност на тематиката. Протестът на медицинските сестри продължи, от самото начало сме желали да помогнем на медицинските сестри, тъй като техните заплати са ниски, сподели здравният министър. Оказва се, че допустимата държавна помощ може да е единствено 6 милиона лв.. За остатъка до 50 милиона средствата можело да дойдат от НЗОК, както стана ясно от обяснението.

Затова и парите са взети от запаса на Касата. За повторно през днешния ден министър Ананиев изясни това, откакто влезе в конфликт с левицата в Народното събрание. Затова се наложила и смяна в постановлението на Министерски съвет, която ядоса алените и от няколко дни от Българска социалистическа партия питат за какво за излъгани медицинските сестри.

86 милиона лв. ще влязат в болничните заведения до края на годината, обаче увери министърът. Ръководството на всяка болница ще ги разпредели. По думите му в редица лечебни заведения покачването на заплатите е достигнато. На места то не е реализирано, тъй като нямало задоволително действия. В обяснението даже се включи летния сезон и това, че в този интервал хората боледуват по-малко, а повече вървят на отмора.

Парите ще се разпределят съгласно вътрешните правила на лечебните заведения, както стана ясно. Докато съм министър обещаните равнища от 950 лева ще бъдат достигнати, даде обещание Ананиев.

Оставка се дава, когато човек е сбъркал, нямам желание да депозирам оставка, това отговори Ананиев на въпрос на News.bg ще подаде ли оставка поради възходящото напрежение измежду медицинските сестри и редицата обвинявания за неистина. С оповестените 50 милиона лв. за нарастване на заплатите на медицинските сестри не е потушаван митинга им, съобщи още Ананиев, съгласно който сестрите заслужават нарастване на заплатите. Не е прелестно да се изяснява човек, показа Кирил Ананиев.

Обмисля се смяна на механизма на установяване на заплатите. Ще се заложи несъмнено съответствие на заплащането на сестрите, лекарите, санитарите, както изясни здравният министър.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев на собствен ред уточни, че 50-те милиона лв. са влезнали в системата на опазването на здравето.

Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК, изясни още, че няма по какъв начин с тези пари да се направи подборка със заплатите. Оказва се, че поради това, че лечебните заведения са търговски сдружения, страната не може да им налива финансова помощ.Средствата са влезнали в здравната система, не към съответни лечебни заведения, а към всички с нарастването на цените на клиничните пътеки. Постигането на междинна съществена заплата за сестра от 950 лв. е въпрос на всяко съответно лечебно заведение.

Радикални ограничения били нужни в системата на опазването на здравето, лечебните заведения били прекалено много на брой - това също е коментирано на срещата при министър-председателя. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР