Решението на правната комисия за отхвърлянето на предложението на Инициативния

...
Решението на правната комисия за отхвърлянето на предложението на Инициативния
Коментари Харесай

Костадинов: Референдум ще има, НС няма право да го отхвърля при 400 000 подписа

Решението на правната комисия за отхвърлянето на предлагането на Инициативния комитет за осъществяване на референдум за опазване на българския лев беше отхвърлено през вчерашния ден в Народното събрание, сподели Костадинов.

Според него народните представители са " паднали жертва " на личната си юридическа отпадналост, тъй като са нарушили закона и са основали юридически вакуум.

" Единственото решение е президентът да насрочи референдум " сподели Костадин Костадинов.

Според него депутатите нямат право да отхвърлят предлагането за референдум, когато има повече от 400 хиляди подписа.

" Единственото съображение, което имат, е, в случай че нарушава закона за осъществяване на референдумите, който споделя, че по към този момент влезнали в действие интернационалните контракти, референдуми не могат да се създават ", сподели водачът на " Възраждане ".

Той попита какво се случва, когато едно решение за отменяне бъде отхвърлено, и си отговори, че това значи, че референдум ще има.

" Те се объркаха през вчерашния ден, тъй като попаднаха в доста непозната юридическа територия поради това, че в действителност нарушиха закона ", разяснява той, представен от Българска телеграфна агенция.

" Когато нарушаваш закона, създаваш юридически вакуум ", съобщи Костадинов. По думите му в този момент единственото решение е президентът да насрочи референдум.

Костадинов изясни, че " Възраждане " са попитали 100 пъти ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи за какво не сезират Конституционния съд, само че те не желаят, тъй като доста добре знаят, че нашият въпрос не нарушава закона. Според Костадинов би било добре президентът да сезира Конституционния съд във връзка с въпроса за референдума и откакто и той се произнесе, че законът не е нарушен, надлежно подобен референдум да бъде създаден до края на годината.

Лидерът на " Възраждане " сподели в отговор на въпрос, че няма интерес да апелира решението на Народното събрание пред Конституционния съд.

" Защо да скърбя, аз съм склонен с решението, което беше взето през вчерашния ден. То е за отменяне на предлагането на правна комисия да се отхвърли референдума ", сподели Костадинов. Конституционният съд е задължен да се произнесе преди провеждането на самия референдум. " Когато той се произнесе, над него е единствено Господ ", сподели депутатът.

Той е на мнение, че Конституционният съд няма да погази закона, тъй като там има експерти, които ще защитят правото на 604 хиляди българи да бъдат питани.

Костадинов сподели, че няма желание да апелира пред Конституционния съд и изрази увереност, че президентът ще насрочи референдум за опазване на българския лев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР