„Решението на министъра на отбраната за използването на екипи и

...
„Решението на министъра на отбраната за използването на екипи и
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Нелепо е да се използват военни за залавянето на убиец

„ Решението на министъра на защитата за потреблението на екипи и високопроходима техника в интервенцията по задържане на килъра от Пещера е неуместно, голословно, невиждано решение. Няма причини, най-много в текстовете на закона, които да разрешават потребление на военни елементи, изключително пък на специфични елементи на армията в една чисто полицейска интервенция ".

Това сподели в изявление за БГНЕС някогашният министър на защитата Ангел Найденов. 44-годишният Георги Генов, който беше разгласен за общодържавно търсене за това, че намушка жена си в центъра на гр. Пещера и по-късно избяга, бе задържан на 4 септември със съдействието на бригада " Специални сили ". Заповедта за това беше издадена от министъра на защитата Красимир Каракачанов след искане от страна на Министерство на вътрешните работи.

Найденов сподели, че не би подписал такава заповед, той като в този случай Въоръжените сили нямат законово съображение да вземат участие в задача от вътрешен темперамент. " Има няколко хипотези, при които Въоръжените сили могат да бъдат употребявани в задания от вътрешен темперамент, само че измежду тях няма нито една догадка, която да разрешава потребление на военни елементи в полицейска интервенция. Те могат да подкрепят силите са сигурност в случаите на нелегално разпространяване на оръжие за всеобщо поразяване, за противозаконен трафик на оръжие, за секване на интернационален тероризъм, могат да вземат участие в защитата на стратегически обекти или на обекти от сериозната инфраструктура, могат да вземат участие в интервенции по секване на терористична активност. Но нито една от тези хипотези не разрешава присъединяване на военни елементи в полицейска интервенция ", изясни някогашният боен министър.

Той добави, че армията може да взе участие и в защитата на границата. " Не виждам и никакви причини в интервенцията от позиция на трудност и заплаха, с цел да се стигне до потребление, изключително пък на специфичните елементи на БА в полицейска интервенция. Стои въпросът - какво се случва със Специализираните полицейски елементи, какво се случва със Специализирания отряд за битка с тероризма? Виждам, че се употребява аргументът за това, че били свободни в този миг военните специфични елементи, а полицейските служби и чиновници били заети - няма мотив: „ Свободно време " в закона за защитата и въоръжените сили ", разясни Найденов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР