Решението на Литва да ограничи транзита по суша на стоки

...
Решението на Литва да ограничи транзита по суша на стоки
Коментари Харесай

Дмитрий Песков: Литовската блокада на Калининград е безпрецедентна и незаконна

Решението на Литва да ограничи преноса по суша на артикули в съветската Калининградска област е невиждано и нелегално. В течение на няколко дни съветските управляващи ще създадат сериозен разбор и ще изберат ответни ограничения, съобщи пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Това решение в действителност е невиждано. То нарушава всичко. Разбираме, че е обвързвано със съответното решение на Европейския съюз - да популяризира глобите и върху преноса. Това също одобряваме за нелегално ", изясни Песков.

От събота литовските управляващи не разрешиха преноса през своя територия на артикули, обхванати от глобите на Европейски Съюз против Русия, измежду които въглища, метали, строителни материали и съвременни технологии. Единственият път по суша от Русия до полуексклава Калининград на Балтийско море е през Литва.

Руското министерство на външните работи изрази съдбоносен митинг и привика краткотрайния дипломат на Литва Виргиния Умбрасене, като ѝ връчи нота с искане за незабавна анулация на глобите. От Министерство на външните работи в Москва подчертаха, че Русия си оставя правото на дейности в отбрана на своите национални ползи. Москва акцентира, че решението на Литва е в жестоко нарушаване на международно-правните задължения, които страната е поела и го прави оценка като враждебно.

Говорителят на Кремъл установи, че обстановката е " повече от сериозна и изисква сериозен разбор, преди да бъдат дефинирани каквито и да е ограничения и решения ". " Този сериозен разбор ще бъде изработен през идващите няколко дни ", изясни Песков.

" Това, несъмнено, е детайл на обсада ", отговори Песков на въпрос дали може да се приказва за обсада на на съветския район. Той обаче не отговори на въпрос дали в Кремъл са получени оферти от управляващите в Калининград за вероятните ответни ограничения.

По-рано губернаторът на Калининградската област Антон Алиханов сподели, че жп-властите в Литва са уведомили калининградските си сътрудници, че от 18 юни лимитират преноса на редица артикули от Русия за региона поради европейските наказания. Според него рестриктивните мерки ще се отразят на към 40% до 50% от всички артикули, като да вземем за пример строителните материали и металите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР