Решението на комисията, което е от 26 октомври, не е

...
Решението на комисията, което е от 26 октомври, не е
Коментари Харесай

КЗК: В концесията на летище Пловдив остават само два кандидата

Решението на комисията, което е от 26 октомври, не е дефинитивно и може да се апелира пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

© Анелия Николова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията: Концесията на летище Пловдив може да продължи с два претендента

Регулаторът е отхвърлил желанието на третия, само че отхвърлен участник, процедурата да спре
25 сеп 2017
Неуспял претендент ще забави концесионирането на летище Пловдив

Консорциумът " Силк роуд Пловдив еърпорт " е подал тъжба против транспортното министерство в Комисията за защита на конкуренцията
9 авг 2017 Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на " Силк роуд Пловдив еърпорт " против решението на Министерството на превоза компанията да бъде отстранена от търга за концесионер на летището в Пловдив. Решението на комисията, което е от 26 октомври, не е дефинитивно и може да се апелира пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

След като още през септември регулаторът сподели на страната, че няма проблем да продължи с концесията, в този момент решението е по-същество: третият претендент не е потвърдил, че дава отговор на изискванията и отпада. Развръзката обаче евентуално ще се забави още с месеци до окончателното изговаряне на Върховен административен съд. Интригата е дали дребното пловдивско летище ще бъде стопанисвано от китайски колос или от локално обединяване. От отварянето на офертите се видя, че интернационалният претендент предлага повече вложения и по-голямо концесионно заплащане.

Къде са активите на претендента

Процедурата за даване на 35-годишна концесия на пловдивското летище беше открита на 30 декември 2016 година Оферти подадоха китайски конгломерат HNA Group, обединяване сред " Тракия икономическа зона " и пловдивския авто транспортьор ПИМК, и " Силк роуд Пловдив еърпорт ". Последният беше отхвърлен от процедурата, защото съгласно решението на транспортния министър от 25 юли консорциумът не е потвърдил наложителни минимални активи от 20 млн. евро. Вместо това консорциумът е дал доклади на трето лице - кипърското Cobalt New Age Airlines Group, което обаче не попада под каквато и да е форма в заявката за присъединяване или в различен от показаните от " Силк роуд " документи. Също по този начин " участникът не потвърждава каква е ролята или връзката на Cobalt New Age с обединяването, като единственото, което показва в тази връзка е събитието, че компанията е ръководена от участника в " Силк Роуд Пловдив Еърпорт " - " Пиктет капитал " (Кипър) ", се споделя в решението на Комисия за защита на конкуренцията. Независимо от това комисията е направила инспекция на предоставените от кипърското сдружение доклади и заключението на регулатора е, че тези документи " не могат да бъдат приравнени на финансов доклад, защото не съдържат нужните реквизити и надлежно не могат да породят същите правни последствия ", написа още в мнението на Комисия за защита на конкуренцията.

В " Силк роуд Пловдив еърпорт " водеща роля със 75% присъединяване има сдружение " Принц декор Пройсен кепитъл лимитeд ", записано в България. Собственик на 96% от капитала на " Принц декор Пройсен кепитъл лимитед " е швейцарецът Урс Майстерханс.

По оценки на Фонда за развиване на летище " Пловдив " тази година оборудването ще обслужи 80 000 пасажера, а през 2018 година - 110 000. През юли тази година главният транспортьор на летището Ryanair започва полети до три нови дестинации и към този момент лети до Лондон, Брюксел, Милано и Франкфурт, като полетите са общо 9 на седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР