Решението на Китай да намали размера на средствата, които банките

...
Решението на Китай да намали размера на средствата, които банките
Коментари Харесай

UBS очаква рали на борсите след инжекция от 150 млрд. долара в китайската икономика

Решението на Китай да понижи размера на средствата, които банките би трябвало да държат като запас, може да бъде добра вест за акциите на компании от няколко бранша, предвижда капиталовата банка UBS, представена от Си Ен Би Си.

В петък Китайската национална банка разгласи, че ще понижи съотношението на наложителните запаси (RRR) с 50 базисни пункта за всички финансови институции. Новата мярка ще влезе в действие от 15 юли, като се чака тя да докара до освобождение на ликвидност от 1 трлн. юана (154 милиарда долара) в стопанската система.

Резервите съставляват сумите, които банките би трябвало да държат в касите си като % от общите им депозити. Намаляването на каузи на запасите ще усили средствата, които банките могат да отпускат на предприятията и физическите лица.

„ Мислим, че това понижение на RRR може да усъвършенства настройките на пазара в кратковременен проект и да усъвършенства ликвидността на фондовите пазари “, разясниха анализатори от UBS.

Печеливши и губещи

В кратковременен проект този ход може да даде подтик на сензитивните към ликвидност браншове, като да вземем за пример космонавтиката и защитата, осведомителните технологии и медиите, считат UBS.

Компаниите, които чакат високи облаги, също може да се показват добре, прибавят от банката, визирайки производителите на електрически коли и акумулатори, както и новия енергиен бранш.

Ралито на пазара обаче може да бъде кратковременно на фона на опасенията за забавящия се стопански напредък в Китай, означиха от банката.

„ Съкращението на RRR в известна степен укрепи пасенията на акционерите, че икономическото възобновяване през второто и третото тримесечие на годината може да не е толкоз положително, колкото се очакваше. Ние считаме, че заради неналичието на смяна в посоката на паричната политика, спомагателната ликвидност няма да докара до дълготрайно рали на пазара “, споделят от анализаторите.

Според тях вложителите са обезпокоени от отслабващите темпове на икономическо възобновяване на Китай и това може да натежи върху банковия, застрахователния и потребителския бранш. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР