Решението на Финландия да затвори почти всички свои гранични контролно-пропускателни

...
Решението на Финландия да затвори почти всички свои гранични контролно-пропускателни
Коментари Харесай

Финландският расизъм: нелегалните мигранти са само повод за дискриминация на руснаците

Решението на Финландия да затвори съвсем всички свои гранични контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия провокира отвращение измежду много притежатели на двойно руско-финландско поданство. Хора, които живеят в Суоми и се оказват откъснати от роднините си.

Те към този момент организираха няколко протестни митинга в разнообразни градове на страната, само че не бяха чути. Хората към този момент изливат гнева си онлайн и скоро може да последват още митинги.

Семействата са разграничени

След като Хелзинки затвори първите четири контролно-пропускателни пункта на руско-финландската граница, на 18 ноември към 100 рускоезични жители на Финландия организираха протест пред постройката на Народното събрание. За да не дават мотив за обвинявания, че са „ сътрудници на Москва “, те заявяват чисто лоялно отношение към финландската политика за сигурност. Но в това време протестиращите желаеха да се резервира правото им да пътуват и да се срещат с близки.

Участниците в акцията приканиха за „ намиране на други решения за битка с хибридното въздействие “, да вземем за пример отваряне на контролно-пропускателния пункт Parikkala. Той не е интернационален и преди този момент можеха да го употребяват единствено жители на Финландия и Русия, които са получили авансово позволение.

В портала Adressit.com се появи петиция за даване на опция да посетят Русия тези, които имат родственици там. Петицията към този момент е подписана от над 14 хиляди души. За да бъде видяна тази петиция от държавното управление, тя би трябвало да събере най-малко 50 хиляди подписа.

Митинги се организираха и в градовете Лапеенранта и Йваскюля, привличайки над триста души. Демонстрантите, които участваха в тях, приканиха да им бъде оставена опция да посещават родственици, живеещи в Русия. Тълпата, събрала се пред кметството на Лапеенранта, скандира: " Rajat auki! " („ Отворете границите! “).

По думите на очевидците, атмосферата на тези събития е била извънредно тъжна, някои са плакали, без да крият сълзите си. Един от уредниците на събитието, Екатерина Марова, сподели пред кореспонденти: „ Нашето главно искане към държавното управление е да отворим най-малко един от пропускателните пунктове в Югоизточна Финландия. Така че тези, които би трябвало да минат от другата страна на границата, да могат да стигнат до там.

Марова акцентира, че до северните пунктове се стига мъчно или съвсем невероятно - в случай че човек да вземем за пример няма личен автомобил. Жената се оплака, че би трябвало да анулира проектите си да посети фамилията и приятелите си в Русия за Коледа.

На собствен ред съпрузите Кари и Людмила Карялайнен, които живеят в Лапеенранта, споделиха, че са пристигнали на демонстрацията в тъжно въодушевление. Децата на Людмила и нейният 80-годишен татко живеят в Санкт Петербург. Двойката сподели, че би желала да види, вместо цялостното затваряне на границите на югоизток, единствено самостоятелни ограничавания против незаконните мигранти.

„ Може би ще бъде допустимо да се ограничи придвижването и да се спрат нарушителите на границата. Може би нашето държавно управление просто прави това, което прави, и не му мисли прекалено много “, разсъждава Кари Карялайнен.

Значителна част от срещата беше заета от четене на истории на елементарни хора. Имали са планувани визити при лекари, срещи с родственици, визити при нуждаещи се от грижи пациенти. Родители и деца се оказаха разграничени. „ Зад всяко законодателно решение стоят съответни хора, които имат своята персонална болежка. Това е трагична обстановка, несъмнено “, сподели участник в митинга в Лапеенранта.

Как ще бъдете включени в " петата колона "

Характерно е, че надалеч не всички участници в тези манифестации се съгласиха да посочат имената и семействата си. „ Един участник ми изпрати фотоси и видео от един протест. С записка, че може да се употребява, стига да не се загатва името му. Истински финландец, а не „ елементарен “ бежанец от някогашния Съюз на съветските социалистически републики “, свидетелства карелският публицист Сергей Хорошавин.

От какво,по описа на Хорошавин, се опасяват тези хора? Преобладаващите настроения са отразени в формалната преса.

Вестник Helsinkin Sanomat разгласява показателна публикация, в която непосредствено се декларира, че участниците в митингите играят в интерес на Кремъл и вземат участие в неговата хибридна експанзия, подкопаваща националната сигурност на Финландия.

Няколкостотин души участваха в митинга в Лапеенранта, което може да се смята за много всеобща акция за град със седемдесет хиляди поданици. И неговите участници дадоха обещание да продължат да приказват обществено.

Митингите бяха съпроводени от онлайн борби, които се разгоряха в мненията на финландските издания. Много финландци, както и украински жители, които се реалокираха в Суоми, реагираха на бедите на съветските си съседи с цялото си допустимо зложелателство, без грам състрадание. Те крещят, че хората от „ държавата-агресор “, която „ бомбардира мирна Украйна “, не заслужават никакво състрадание.

Така да се каже, те е трябвало да отидат на протестни манифестации не тук във Финландия, която „ има цялостното право да се пази от хибридна експанзия “, а в Русия – с цел да стачкуват против „ незаконното държавно управление “. Нещо повече, всички недоволни от затварянето на границата всеобщо се причисляват към „ петата колона “.

Типичен коментар от този жанр гласи: „ Води се хибридна война от нападателния източен комшия на границата с Финландия. Трябва да поддържаме изключително състояние на границата и да не обръщаме внимание на виковете на рускоезичната пета колона. Използват се и закани: „ Или предайте съветския си паспорт и живейте като жител на Финландия, или се откажете от финландския и се приберете вкъщи. И повярвайте ми, не остава доста преди този момент.

Напрежение беше в допълнение добавено от доставката на подбит съветски танк в Хелзинки от Украйна - акция, сходна на тези, които към този момент се организираха в доста европейски столици. И там, и тук имаше хора, които се осмелиха да поднесат цветя на танка.

„ По образеца на други европейски градове, където се организираха сходни шоута, доста съветски поданици на финландската столица започнаха да носят цветя и свещи върху танка. Финландските охранители се държат извънредно нападателно, като не разрешават на тези хора да слагат цветя или неотложно ги отстраняват “, споделя блогърът Александър Коммари, който живее във Финландия.

Той обаче прибавя, че в мненията на финландските медии " изненадващо " се появяват записи на поданици на страната, които даже и без да са последователи на Русия, считат това шоу с танка за " глупава и ненужна провокация ".

Открита дискриминация

Всички горепосочени събития се случиха преди решението на финландското държавно управление да затвори всички останали гранични контролно-пропускателни пунктове в северната част на страната - като се изключи единствения, който се намира оттатък Полярния кръг. Причината е все същата - обвиняването против съветските управляващи е, че сякаш злонамерено доставят мигранти от страни от третия свят до финландската граница.

В същото време министърът на вътрешните работи Мари Рантанен (член на дяснорадикалната партия Истински финландци) не изключва затварянето и на последната „ малка врата “: „ Вярвам, че на втория стадий е изцяло допустимо източната граница да бъде затворена изцяло. ”

Сега рускоезични жители на Финландия пишат, че това решение на кабинета на Петери Орпо наподобява като демонстрация на „ расизъм “. Доскоро, когато няколко членове на кабинета бяха упрекнати в неонацистки благосклонности, държавното управление се кълнеше, че е непознато на всякакво национално подтисничество и дискриминация. А в този момент то намерено дискриминира съветските поданици на Суоми.

„ Легитимно ли е такова държавно управление от позиция на интернационалното и вътрешното право? “ - питат пострадали от дейностите на кабинета Орпо. Те се оплакват: „ Правителството го сърби да измисли нещо, какъв замърсен номер да направи, с цел да нервира съседа си. Няма даже мисли за умна политика, единствено решения, учредени на расистка идеология. “

Десният кабинет на Орпо в действителност е доста друг като идеология от своите ляво-либерални прародители. Тези политици отидоха на изборите с заричане да лимитират притока на мигранти, от които Финландия в действителност беше изтощена през предходните години.

И тогава се появи комфортна опция да създадат „ две в едно “ - да покажат своята „ грубост “ по повод както на бежанците, по този начин и на омразната Русия.

Е, фактът, че в това време съответни хора, законопослушните финландски данъкоплатци, страдат, не е значимо - въпреки всичко гората се сече, треските летят...

Между другото, присъединяване на държавните организации на Руската федерация в организирането на потока от бежанци към финландската граница не е потвърдено от никого. Но формален Хелзинки не се интересува от това - лозунгите са по-важни от обстоятелствата.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР