Решението на Европейския съюз Apple да върне на Ирландия данъци

...
Решението на Европейския съюз Apple да върне на Ирландия данъци
Коментари Харесай

Apple: Връщането данъци от 13 млрд. евро на Ирландия е в „противоречие с реалността и със здравия разум“

Решението на Европейския съюз Apple да върне на Ирландия налози в размер на 13 милиарда евро " опонира на действителността и на здравия разсъдък ", показаха от софтуерната компания по-рано през днешния ден, когато внесоха обжалване против отсъждането от 2016 година Според колоса Европейската комисия се пробва да употребява законодателството против нерегламентираната на държавна помощ, " с цел да вкара със задна дата корекции в националните закони ", като промени интернационалната данъчна система. Те показват още, че по този метод Европейска комисия основава правна неустановеност пред бизнеса в Европейския съюз.

Преди три години Европейската комисия отсъди, че компанията се е възползвала от непозволена държавна помощ поради две данъчни решения на Ирландия, посредством които данъчната тежест върху Apple е била намалена изкуствено за интервал от две десетилетия. Това е едно от доста значимите решения на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, чиято цел е да ликвидира опцията мултинационалните компании да подписват преференциални данъчни покупко-продажби с националните държавните управления. Нейната акция към този момент засегна марки като Starbucks, Fiat, Amazon и други. Обжалването на Apple, дружно със мнение на Европейската комисия, Ирландия, Люксембург, Полша и Европейската асоциация за свободна търговия, ще бъде изслушано от петима съдии в Съда на Европейския съюз в границите на два дни.

" Според Европейската комисия на процедура цялата облага на Appla от всички продажби на компамнията отвън Америка се дължи на два клона на компанията в Ирландия ", разяснява юриста на производителя Даниел Биърд пред съда. По думите му фактът, че iPhone, iPad, магазинът App Store и други артикули на компанията са основани в Съединени американски щати, а не в Ирландия, демонстрира какъв брой непозволено е решението на Европейска комисия по проблема. " Дейностите на двата клона не са включвали основаването, създаването или ръководството на патентните права върху тези артикули и услуги. Въз основа на тези обстоятелства, главната линия на офанзивата е в несъгласие с действителността и със здравия разсъдък. "

Според юриста компанията заплаща междинен световен налог от 26%, с което се трансформира в най-големия поданик в света, като сега компанията заплаща 20 милиарда евро налози в Съединени американски щати върху същите доходи, които съгласно Европейска комисия е трябвало да бъдат обложени в Ирландия. По думите му рецензията против Apple, съгласно която главното ѝ поделение в Ирландия през 2014 година е било обложено с налог от едвам 0,005% от приходите, е просто търсене на " заглавия посредством изтъкване на занижени цифри " от страна на регулатора.

Решението на Европейска комисия се апелира и от Ирландия, която успяваше да притегли доста интернационалните компании посредством ниските си налози. От страната настояват, че са рецензията от страна на регулатора е изцяло голословна и че казусът с налозите на Apple се дължи на разминаване сред данъчните системи в Съединени американски щати и Ирландия. " Решението на Комисията е фундаментално погрешно ", уточни един от юристите на страната Пол Галахър пред съда. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР