Решението на Европейската комисия върху вноса на определени украински селскостопански

...
Решението на Европейската комисия върху вноса на определени украински селскостопански
Коментари Харесай

Германия и Испания критикуваха Еврокомисията за ограниченията за внос от Украйна

Решението на Европейската комисия върху вноса на избрани украински селскостопански артикули беше посрещнато с рецензии от държавните управления в Берлин и Мадрид, които подчертаха значимостта на продължаването на поддръжката за раздраната от война страна, съобщи.

Неотдавнашният ход на Еврокомисията да удължи до 15 септември изключителните и краткотрайни превантивни търговски ограничения за четири селскостопански продукта от Украйна беше посрещнат с неодобрение в някои от страните от Европейски Съюз.

Ограниченията за импорт засягат пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе с украински генезис. Понастоящем тези селскостопански артикули не могат да се движат в границите на петте европейски страни на първа линия, в случай че не са за пренос към други страни от Европейски Съюз или отвън блока.
Този ход пристигна, откакто Полша, Унгария, и Словакия вкараха едностранни ограничавания върху вноса, с цел да защитят локалните фермери от напора на по-евтини украински артикули. Въпреки това, защото някои страни от Европейски Съюз са изправени пред неуспех на реколтата заради тежката суша през последните месеци, министри на Европейски Съюз показаха угриженост за сходни ограничавания.

Силно изразена рецензия на рестриктивните мерки пристигна от немския министър на земеделието Джем Йоздемир, който сподели в изказване, че решението на Комисията " освен лишава от нашата европейска взаимност с Украйна, само че и е от изгода за Путин ".

След като съветският президент Владимир Путин " опита всичко, с цел да раздели интернационалната общественост и да навреди стопански на Украйна ", страните от Европейски Съюз би трябвало да останат единни и дружно да поддържат раздраната от война страна, добави Йоздемир.

Министърът, който е от немската Зелена партия, също по този начин акцентира нуждата от " незабавно връщане към съгласуван и взаимен метод на Комисията и страните членки, с цел да се подсигурява работещ обединен пазар на Европейски Съюз ".

Йоздемир преди е подлагал на критика Комисията за " непрозрачния " метод, по който работи в обстановката с вноса на селскостопански артикули от Украйна, също и по отношение на двата пакета помощ, които Брюксел даде обещание на фермерите в засегнатите страни на първа линия.

Вицепрезидентът и министър на стопанската система на Испания Надя Калвиньо въпреки това уточни, че украинският импорт може да запълни породената от празнота в Испания във връзка с зърнените култури.

" Възможността за експорт на зърно от Украйна е доста значим фактор за стабилността на питателните пазари на интернационално равнище ", сподели тя пред кореспонденти в Брюксел в сряда (7 юни).

Това, добави Калвиньо, е изключително значимо поради " актуалната обстановка със сушата, която изпитват някои европейски страни, като Испания ".
Обратно, испанската национална фермерска асоциация ASAJA прикани държавното управление предишния месец да " заеме ясна позиция в отбрана на ползите на испанския бранш на зърнените култури () в сходство с други европейски страни ". Докато испанските култури бяха наранени от сушата и рестриктивните мерки на водата, испанските пристанища през последните месеци записаха рекордни количества идващи зърнени култури и брашно - трансформирайки Испания във водещия вносител на украински зърнени култури в Европейски Съюз.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски към този момент предложи да се обмисли тази алтернатива, като призна " потребността " от зърно в някои страни членки като Испания и Португалия.

" Би било по-добре това зърно да отиде в границите на Европейския съюз в страните, които го чакат ", сподели той предходната седмица на месечната среща на министрите на земеделието от Европейски Съюз в Брюксел.

Преди решението на Брюксел да удължи рестриктивните мерки, той също изрази желанието си за удължение на районната възбрана " до края на годината, само че най-малко до края на октомври тази година ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР