Решението на екоминистерството за оценката за въздействие върху околната среда

...
Решението на екоминистерството за оценката за въздействие върху околната среда
Коментари Харесай

Екооценка за лот 3.3 на АМ Струма очакват през октомври

Решението на екоминистерството за оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) за сектора от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле се чака през октомври, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Над 40% от дейностите по лот 3.3 Кресна - Сандански от автомагистралата към този момент са изпълнени . Оценка на въздействието върху околната среда и окончателния вид на трасето са за лот 3.2 от Автомагистрала " Струма ", разяснява министърът на районното развиване и благоустройство Николай Нанков.
По-рано денем той дружно с ръководителя на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов инспектира напредъка по построяването на лот 3.3 от автомагистралата Кресна - Сандански.

На 25 септември трима български министри ще се срещнат с еврокомисарите Корина Крецу и Кармену Вела в Брюксел. Това е втората среща на екоминистъра Нено Димов , на транспортния му сътрудник Ивайло Московски и на министъра на туризма Николина Ангелкова с представителите на Европейска комисия в границите на два месеца.
Първият път представихме пътната карта за реализирането на плана и графика за осъществяване на публични разисквания. Сега ще представим резултатите , посочи Нанков.

Регионалният министър чака, в случай че има обжалване на процедурата, то да бъде малко , тъй че да се вместят в периодите.

Припомняме, по-рано през днешния ден депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за запазване на околната среда и водите , с което се позволява двуинстанционното, вместо трийнстанционно обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда на огромни капиталови планове.

Нашата световна цел е през 2019 година да стартираме строителството на лот 3.2 Крупник - Кресна , тъй че да не връщаме средства и до края на 2023 година да имаме напълно приключена автомагистрала " Струма ", съобщи районният министър.

От протоколите на извършените публични разисквания излиза наяве, че локалната общественост дружно с властта, се е обединила, с дребни изключения, към вид Г 10.50 . В него са заложени две обособени платна на автомагистралата. Този вид е предпочитан за АПИ във всички финансово-икономически и софтуерни разбори, разгласи Нанков в отговор на въпрос.

Предвидено е свързване на двете платна посредством построяването на пет пътни възела . Те ще разрешат на селскостопанските производители да стигат до терените си, уточни министърът. Предвидени са места за борси и четири паркинга , като два от тях са проектирани и включени са в Оценка на въздействието върху околната среда. Две сходни зони ще бъдат построени и на територията на община Симитли, в границите на лот 3.1, заяви той.

Според районния министър е била слаба поддръжката на екологичните причини в поддръжка на разновидността с създаване на две платна на автомагистралата отвън дефилето, на изток от Кресна.

Ще помолим способените органи да създадат инспекция за това по какъв начин са събрани подписите в проведената от екологичните организации подписка в Кресна и дали подписалите се знаят защо са се подписали, разгласи министърът на районното развиване и благоустройството. От хората, с които сме разговаряли, имаме информация, че са ги карали да се подписват като на присъствен лист на влизане в постройката на общинската администрация, изясни той.

Има събрана подписка с над 5000 подписа в отбрана на източния вид , осведоми Нанков.

Министърът подсети, че източният вид на трасе на лот 3.2 планува всевъзможни благоприятни условия за правене на бизнес от локалната общественост , изправяне на виражи, слагане на мантинели и създаване екологична инфраструктура. Освен това 50% от трафика ще бъде изведен отвън дефилето, като там придвижването ще бъде еднопосочно, изясни Нанков.

Ще осъществим плана в период, с европейско финансиране и съфинансиране от националния бюджет, даде обещание той.

По време на инспекцията на лот 3.3 Кресна - Сандански на автомагистралата стана ясно, че е изпълнена над 40% от общия размер работа. Полагането на първите пластове асфалт по него ще стартира до края на септември . Ако се работи със същия ритъм и археолозите се оправят, още до края на идната година той може да бъде приключен, заяви министър Нанков.

Завършено е разчистването на площадката, изкопа на хумус . Работи се по диги на директното трасе, пътен възел " Струмяни ", на две площадки за отдих и т. н.

Завършени са мостовете над реките Злинска, Градешка и Потока, мостът на пътен възел " Струмяни ", както и 8 селскостопански подлеза и надлеза . Изпълнени са над 70 водостоци, уреди за животни и прекосявания на отводнителни канали, армонасипни стени, приключена е реконструкцията на два газопровода.

Продължава работата на 11 уреди - на виадукт при 418-ти километър, на 2 моста над р. Струма, на 3 моста над река Санданска Бистрица, на надлеза над ж. п. линията София - Кулата при 415-ти км и т. н.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум " Струма Лот 3.3 " . В него вземат участие: " ГБС инфраструктурно строителство " АД, " Пътстрой 92 " АД, " Главболгарстрой " АД и " Геострой " АД. Стойността на контракта е 234 123 012 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира " Пътинвестинженеринг " АД. Техният контракт е за 2 998 161.28 лева без Данък добавена стойност .

Лот 3.3 от км 397+000 до км 420+624 е част от плана : Автомагистрала " Струма " - лот 3.1, лот 3.3 и тунел " Железница ". Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година

Автомагистрала " Струма " - от Даскалово до границата с Гърция, е с обща дължина 150 км. Тя е част от кулоар " Ориент/Източно Средиземноморие ". Той свързва Видин с Кулата, и по нея минава пътният трафик за Гърция. Направлението се употребява като най-кратък маршрут сред Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР