Решението на Единния съвет по преструктуриране SRB обявени в 23.30

...
Решението на Единния съвет по преструктуриране SRB обявени в 23.30
Коментари Харесай

SRB позволи поделенията на Sberbank в Словения и Хърватска да бъдат спасени. Sberbank в Австрия бе изпратена във фалит

Решението на Единния съвет по преструктуриране SRB оповестени в 23.30 ч. на 1 март разреши на дъщерните структури на Sberbank в Словения и Хърватска да продължат своето битие, само че с нови притежатели. За Sberbank Europe в Австрия, която притежаваше кредитните институции в Словения и Хърватска, бе решено, че отива в неплатежоспособност.

В на SRB написа следното: " Единният съвет за преструктуриране реши да трансферира всички акции на хърватското дъщерно сдружение на групата Sberbank d.d. към Hrvatska Poštanska Banka d.d. (Хърватска пощенска банка) и всички акции на словенското дъщерно сдружение на групата Sberbank banka d.d. на Nova ljubljanska banka d.d. (NLB d.d.). Банките ще отворят в сряда, 2 март, както нормално, без спирания за вложителите или клиентите. Сега те са част от одобрени, постоянни и постоянни банкови групи.
 Руската
Ето къде съветската " Сбербанск " ще продължи да работи, само че под ново име

Банковите депозити в локалния клон на банката надвишават €400 милиона

SRB също по този начин реши, че преструктурирането не е належащо за австрийската майка на Sberbank Europe AG. Процедурите по неплатежоспособност ще се организират според националното законодателство. Допустимите депозити до 100 000 евро са предпазени от австрийската система за гарантиране на депозитите.

Европейската комисия утвърди двете решения за преструктуриране и трите решения ще бъдат изпълнени от националните органи за преструктуриране, Австрийския орган за финансов пазар, Хърватската национална банка и Банката на Словения ".

Изказвайки се в Брюксел, ръководителят на SRB Елке Кьониг сподели: " Трите решения, взети през днешния ден, имат едно общо нещо - отбрана. Решенията пазят финансовата стабилност; и решенията пазят вложителите до сума от 100 000 евро в Австрия и без ограничавания както в Словения, по този начин и в Хърватия. Днес действахме, с цел да защитим публичния интерес и да осигурим финансова непоклатимост. Всичко това е направено без да се постанова да се употребяват обществени средства, тъй че освен клиентите на Сбербанк са предпазени, само че и данъкоплатците.

Мотивите за двете разнообразни решения за банките в Словения и Хърватска от една страна и за тяхната майка в Австрия от друга са обяснени от Единния съвет по преструктуриране по следния метод: " SRB откри, че съществува публичен интерес от разрешаването на двете дъщерни сдружения, с цел да се отбрани финансовата непоклатимост и да се избегнат разстройства в хърватската и словенската стопанска система. В случая на австрийската майка не се смята, че банката дава сериозни функционалности на стопанската система и че нейното очистване при обикновено произвеждане по неплатежоспособност няма да има негативно влияние върху финансовата непоклатимост или стопанската система в Австрия ".
 Съвета по преструктуриране наложи мораториум на Сбербанк в Австрия, Словения и Хърватска
Съвета по преструктуриране наложи мораториум на Сбербанк в Австрия, Словения и Хърватска

Всички влогове до 100 хиляди евро и в трите банки са обезпечени от националните системи на Австрия, Хърватска и Словения

Минути след решението на SRB., Централната банка на Хърватска даде следните пояснения:

" Hrvatska poštanska banka d.d. става нов притежател на Sberbank d.d. Съгласно напътствията на Единния съвет за преструктуриране, Хърватска централна банка трансферира 615 623 акции, представляващи 100% от акционерния капитал на Sberbank d.d. към Hrvatska poštanska banka d.d.

Това значи, че от сряда Sberbank d.d. ще бъде изцяло ликвидна кредитна институция, способна да извърши всички свои отговорности. Всички депозити на жители и компании, без значение от техния размер, са безусловно безвредни и ще бъдат налични след приключване на мораториума.

Hrvatska poštanska banka, представляваща 5,56% от активите на банковата система, е шестата по величина банка в страната и е в мажоритарна благосъстоятелност на Република Хърватия.

Двудневният мораториум изтича през днешния ден в 23:59:59 ч. и постоянните интервенции на банката ще се възобновят от 2 март 2022 година Това значи, че всеки заплащанията, спрени по време на мораториума, ще бъдат позволени без ограничавания.

До назначението на новия Управителен съвет на Sberbank d.d, който ще бъде номиниран от новия притежател, координацията на активността на Банката ще се поеме от Управителен съвет по преструктурирането в състав Пашко Ракич, ръководител на Управителния съвет, Борис Бекавац, член на Управителния съвет и Иван Кнежевич, асистент на Управителния съвет за преструктуриране.

Управителят на Словенската Централна Банка Бошчан Васле бе по сбит от своите хърватски сътрудници. Той акцентира, че решението за продажбата на словенската Sberbank d.d на Nova ljubljanska banka пази ползите на клиентите, които от 2 март ще имат цялостен достъп до своите средства в Sberbank d.d и ще могат да се разплащат

" Sberbank, се поема от Nova ljubljanska banka, която реши да купи словенската Сбербанк. От Банката на Словения подчертаваме, че с това решение поддържаме финансова непоклатимост в Словения, без да натоварваме други банки или държавния бюджет.

В актуалната обстановка бяха налични две благоприятни условия за разрешаване на словенската Сбербанк, а точно или преустановяване на активността и погашение на вложителите в сходство с разпоредбите на гаранционната скица, или придобиване на нов притежател, което разрешава поддържане на всички бизнес връзки на кредитополучателите като спестители.

Беше реализирано съглашение за продажбата на Sberbank banka на най-голямата банкова група в Словения - Nova ljubljanska banka. Това подсигурява, че всички клиенти на словенската банка Sberbank ще работят безпроблемно от на следващия ден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР