Решението на Доналд Тръмп отново изненада всички © China Stringer

...
Решението на Доналд Тръмп отново изненада всички © China Stringer
Коментари Харесай

След разговор с Китай Доналд Тръмп иска да спаси бизнеса на ZTE

Решението на Доналд Тръмп още веднъж изненада всички

© China Stringer Network Още по тематиката
Търговската война Съединени американски щати - Китай е опасност за софтуерния бранш на световно равнище

Засега договарянията не реализират необикновен прогрес
14 май 2018
Китайската ZTE спря главните си интервенции поради наказания от Съединени американски щати

Компанията за телеком съоръжение е първата огромна жертва в комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай
12 май 2018
Конгресмени упорстват AT&T да прекъсне комерсиалните си връзки с Huawei

Причината е заплаха за националната сигурност на Съединени американски щати
17 яну 2018 Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде поръчка да помогне на китайския производител на телеком съоръжение ZTE Corp " да се върне назад в бизнеса ". Това стана ясно от две изявления на Тръмп в Twitter, в които той показва диалози с китайския президент Си Дзинпин като причина за завоя на 180 градуса. Миналата седмица ZTE приключи главната си оперативна активност – продажбата на мобилни телефони, като по този метод се трансформира в първата огромна жертва на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай. В изявленията се показва още, че Tръмп и Дзинпин работят дружно по решение за бъдещето на компанията. President Xi of China, and I, are working together to give massive Chinese phone company, ZTE, a way to get back into business, fast. Too many jobs in China lost. Commerce Department has been instructed to get it done!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13 май 2018 година

Неочакван завой

В средата на април Министерството на търговията на Китай забрани на американски компании да продават елементи на ZTE за период от седем години. Мярката беше наложена, откакто стана ясно, че компанията е нарушила съществуващи търговски съглашения сред Вашингтон и Пекин, изнасяйки продукция към Иран и Северна Корея. Продължилото пет години федерално следствие откри, че ZTE е заобиколила ембаргото, като е употребила американски елементи за производството на съоръжение, които по-късно е доставяла в съответните страни.

В резултат на решението на Министерството на търговията предходната седмица от компанията оповестиха, че приключват главната си оперативна активност, защото възбраната лиши ZTE от основните за производството чипове на американската Qualcom. ZTE е четвъртият максимален продавач на мобилни устройства в Съединени американски щати след Apple, Samsung Electronics и LG Electronics. С международен мащаб компанията е продала над 46 млн. устройства през 2017 година, сочат данни на IHS Markit. От мнения на анализатори предходната седмица стана ясно, че преходът към други чипове ще отнеме време.

Пред публицисти представителят на Белия дом Линдзи Уолтърс удостовери, че Вашингтон е в контакт с Пекин по отношение на бъдещето на компанията, написа Reuters малко след изявленията на Тръмп. По думи на Уолтърс туитовете на президента акцентират значимостта от " свободни, обективни, уравновесени и взаимно потребни " връзки сред Съединени американски щати и Китай. Според изданието завоят на Тръмп може да е резултат от комерсиалните диалози сред двете страни, които бяха управлявани от китайския вицепремиер и основен стопански консултант на президента Си Дзинпин - Лиу Хе, и министъра на финансите Стив Мнучин.

Според Клеър Рийд, юрист по комерсиално право и някогашен помощник на комерсиалния представител на Съединени американски щати в Китай, глобите върху ZTE може би са провокирали по-голям удар върху Пекин, в сравнение с заканите за нови мита. В изявление пред Reuters Рийд разяснява, че случката със ZTE може да даде добър урок на Китай по отношение на опциите на Съединени американски щати.

" Приветствайте това решение. Независимо дали Вашингтон наказа ZTE като част от личната си комерсиална война против Китай. Последното решение на президента Тръмп е положително ", написа в Twitter основният редактор на китайския държавен вестник Global Times Ху Дзиджин, показва Financial Times.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР