Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство

...
Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство
Коментари Харесай

Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони

Решението на депутатите да усилят размера на парите за майчинство от 1 октомври от 380 лева на 650 лева е по-скоро популистки ход и никога не подтиква родителите да отглеждат повече деца, считат специалистите.

Нещо повече - с това решение се получава абсурд - в по-бедните райони дамите ще получават повече за майчинство, в сравнение с за работа, споделя Зорница Славова пред БНР.

"Ако съпоставяме със междинните чисти заплати на дамите, които са по-ниски от междинната, в 10 области майчинството става по-високо от междинната заплата, която получават дамите чисто, а в 28-те области са над 90%. Това важи за доста области като Видин, Благоевград, за тези, в които заплатите не са толкоз високи, действително майчинството става по-високо, в сравнение с заплатата, която дамите получават ", уточни тя.

Икономистите считат още, че увеличените пари за майчинство не вземат решение действителните проблеми на фамилиите, които не са по време на интервала на развъждането на детето у дома, а по-късно.

"Хората биха имали деца, в случай че се усещат по-сигурни в целия интервал на развъждането им. Не в първата или втората година. Т.е. би трябвало да приказваме за промени в опазването на здравето, в образованието, в огромните градове има проблем с местата в детските ясли. В дребните пък има проблем с ниските заплати и с неналичието на сигурна работа, тъй че е сложен казусът и той не минава в раздаването на калпак на пари ", сподели Славова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР