Решението на британския съд да откаже екстрадицията в САЩ на

...
Решението на британския съд да откаже екстрадицията в САЩ на
Коментари Харесай

Организации приветстваха решението по делото за екстрадицията на Асандж

Решението на английския съд да откаже екстрадицията в Съединени американски щати на създателя на уеб страницата "Уикилийкс " Джулиан Асандж е исторически миг за свободата на изложение, съобщи Кристоф Делоар, общоприет секретар на неправителствената организация "Репортери без граници ", представен от ДПА.

"Каквито и да са формалните причини, решението да не бъде екстрадиран Асандж е историческо за правото на информация. То не ускорява опасността за проверяващата публицистика ", написа Делоар в Туитър. "Евентуална екстрадиция би основала казус. За тези, които го пазят, това е голямо облекчение ", добави Делоар.

Кристиан Мир, шеф на немския клон на "Репортери без граници ", приветства решението, само че сложи под въпрос претекстовете на арбитър Ванеса Барейтсър.

"Изобщо не споделяме възгледите ѝ, че това не е политически развой, и че не става дума за фундаментални въпроси на свободата на печата ", посочи той в изказване.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл " направи сходно изказване. "Приветстваме обстоятелството, че Джулиан Асандж няма да бъде изпратен в Съединени американски щати, само че това не оправдава Англия от ангажирането ѝ с този политически стимулиран развой по заръка на Съединени американски щати и изправянето на свободата на печата и изразяването на съд ", уточни тя в изказване.

Барейтсър отлони настояването на Съединени американски щати за екстрадиция на Асандж, обосновавайки решението си с заплахата за психическото му здраве, отбелязва ДПА.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР