Решението на българския парламент да признае масовия глад през 1932-1933

...
Решението на българския парламент да признае масовия глад през 1932-1933
Коментари Харесай

Митрофанова изригна срещу решението на НС за Гладомора: Написано е под диктовката на Украйна

Решението на българския парламент да признае всеобщия апетит през 1932-1933 година за геноцид на украинския народ е умишлено деформиране на историческите обстоятелства, съобщи съветската посланичка в София Елеонора Митрофанова, представена от ТАСС.

" Решението за признаването на Гладомора за геноцид, ориентиран против украинците и проведен на тяхна територия, евентуално е написано под диктовката на модерна Украйна. Обидно е, че за следващ път българските политици взеха решение да пренаписват историята. Масовият апетит при започване на 30-те години е обхванал няколко района на Съюз на съветските социалистически републики - и Украйна, и Беларус, и Западен Сибир, и Казахстан и други територии. По разнообразни оценки от апетит са починали до осем милиона поданици на страната от разнообразни националности. " – твърди съветската посланичка. 

Всъщност статистическите данни демонстрират, че в Украйна жертвите са към 5 милиона. Документирани са голям брой свидетелства, че зърното  преднамерено е конфискувано от украинските села – данни за това има и в руските архиви.

По-рано през днешния ден Народното събрание разгласи Гладомора в Украйна през 1932-1933 година за геноцид със 134 гласа " за ", 26   " срещу ", без въздържали се. С решението се афишира също Ден за респект и памет за жертвите на Гладомора в Украйна – той ще се отбелязва всяка последна събота на месец ноември.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР