Решението, КЕВР да може да контролира сделки за над 20

...
Решението, КЕВР да може да контролира сделки за над 20
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Законът за енергетиката получи разумно и задължително допълнение към лицензионния режим



Решението, КЕВР да може да управлява покупко-продажби за над 20 % от електроразпределителни, топлофикационни и газови сдружения, е рационално и е наложително допълнение към лицензионния режим, който е открит в Закона за енергетиката. Липсата на такова пълномощие на КЕВР е един доста сериозен недостиг на закона, непонятен. Това сподели в изявление за предаването „ Нещо повече “ проф. Валери Димитров от Съвета по законодателството на Народното събрание.

„ Разумно е да се добави лицензиращата власт на КЕВР, когато става дума за електроразпределителни сдружения и с власт да упражнява контрол върху лица, които получават дялово присъединяване със значително въздействие върху активността на сдружението, тъй като каква е изгодата от това да лицензирате едно юридическо лице, когато нямате надзор върху тези, които могат да дърпат конците и зад кулисите, да се появяват и да изчезват без надзора на Комисията и в действителност да ръководят сдружението без да може Комисията да вземе някакви ограничения по отношение на тях “, изясни той.

Според него, уредбата в Закона за енергетиката е получила разумно продължение и към този момент има по-завършен тип: „ Бих предложил на КЕВР да се запознае с опита, с практиката, с критериите, които ползват Българска народна банка и КФН за доста сходни обстановки. Тази надзорна процедура те могат да я употребяват “.

„ Новите пълномощия, значат и нова отговорност за Комисията, само че това е неизбежно. Това е извънредно рационално решение и поздравявам народните представители, които са дали своят вот за него “, съобщи изрично проф. Димитров.

Той дефинира като огромен проблем фактът, че електроразпределителните сдружения са образувани като монополни снабдители на услугите на териториален принцип: " Това за мен е огромният проблем на електроразпределението. Това е в несъгласие с условията на свободния пазар ".

Цялото  изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР