Решението касае фундаментален въпрос за личните данниТоронто трябваше да послужи

...
Решението касае фундаментален въпрос за личните данниТоронто трябваше да послужи
Коментари Харесай

Alphabet се отказa от плана за смарт-квартал в Торонто

Решението касае фундаментален въпрос за персоналните данни

Торонто трябваше да послужи като самобитна „ заготовка ” на интелигентен град
(снимка: CC0 Public Domain)

Alphabet, компанията-майка на Гугъл, се отхвърля от противоречиия проект за построяването на интелигентен квартал в Торонто – самобитна „ заготовка ” на интелигентен град, която трябваше да послужи за пример за целия свят. Решението може да се окаже освен това от един анулиран план, защото касае фундаменталния въпрос за рамките на събирането на персонални данни при основаването на „ смарт ” системи.

Sidewalk Labs, филиалът на Alphabet, фокусиран върху създаване на интелигентни градове, разгласи, че към този момент няма да взе участие в построяването на „ смарт ” квартал в канадския град. „ Тъй като в света и на пазара на недвижими парцели в Торонто породи невиждана икономическа неустановеност, стана прекомерно мъчно този план да се осъществя по този начин, че да е финансово жизнерадостен, без да се жертват главните елементи от проекта ”, съобщи Даниел Доктороф, ръководител и изпълнителен шеф на Sidewalk Labs, в обява в блога на компанията. „ След огромно разискване ние заключихме, че към този момент няма смисъл да продължаваме ”, прецизира той.
още по тематиката
Надеждата на компанията беше, че след инвестицията й във футуристичния план към него ще бъдат привлечени обилни вложения от други играчи в частния бранш. Сега наподобява, че сходно „ завихряне ” няма да се случи.

Alphabet стартира работа по плана през 2017 година дружно с локалния оператор Waterfront Toronto. Фирмата-майка на Гугъл разгласи, че ангажира повече от 50 милиона $ за плана. Сред заложените цели бяха понижаване на тапите в трафика, на въглеродните излъчвания и на отпадъците в депата – всичко това посредством потребление на съвременни, „ смарт ” технологии като датчици и системи с изкуствен интелект.

Визията за умния квартал, който трябваше да се явява дребен интелигентен град, бе разгърната на 1524 страници. Тя предвиждаше автоматизация на градските действия като ръководство на светофарите, транспортиране на боклука посредством роботи, движещи се в подземни тунели, както и безпилотни автобусни линии. Бяха планувани още тротоари с затопляне на настилката и вградено осветяване, както и повсеместна Wi-Fi съгласуваност.

След анонса на Sidewalk Labs в четвъртък Waterfront Toronto съобщи, че ще продължи плана. „ Въпреки че това не е резултатът, на който се надявахме, Waterfront Toronto изрича благодарности и благодарност на Sidewalk Labs за визията, напъните и многото задължения, които компанията и нейните чиновници поеха към бъдещето на Торонто ”, съобщи Стивън Даймънд, шефът на организацията. „ Waterfront Toronto ще продължи да търси обществен и експертен принос, до момента в който изградим на това място една общественост от последващо потомство ”.

Обратът може да се окаже значим освен за Гугъл и освен за Торонто, тъй като планът за умния квартал провокира световен спор по отношение на количеството и типа персонални данни, които следва да се събират от жителите за „ зареждане ” “ на логаритмите на умните системи. Много от локалните хора се оповестиха срещу начинанието. Те са изрично несъгласни с повсеместното следене, което е належащо за основаването на „ умните ” функционалности в града.

Така да вземем за пример, с цел да работи системата за роботизирано транспортиране на боклука, кошчетата във всяко домакинство следва да са оборудвани със датчици, които наблюдават какъв брой боклук съдържат. Когато сходни детайлности се съберат с лицевото различаване в безпилотните рейсове, засичането на хората по кръстовищата на града и така нататък, резултатът е цялостна проследимост на всеки жител на умния квартал.

През пролетта на 2019 година Канадската асоциация за цивилен свободи (CCLA) се зае да съди Waterfront Toronto и федералните, провинциалните и общинските управляващи поради плана, потвърждавайки, че са „ продали ” конституционните цивилен права на независимост от следене на Гугъл, по думите на Майкъл Брайънт, изпълнителен шеф и общоприет консултант на CCLA.

Асоциацията изиска договорката с Гугъл да бъде анулирана. „ Наблюдението, което ще се реализира, е неправилно, нелегално, неправилно – без значение дали става дума за компания, която търси облага, или за държавна организация… Всички ние заслужаваме нещо по-добро от нашите федерални, провинциални и общински управляващи ”, сподели Брайънт тогава.

Впоследствие, през октомври 2019 година, планът за умния мини-град бе доста „ мащабиран ”, ограничавайки територията, която бе планувана за преустройване в интелигентен квартал. Бяха планувани и промени, които допускат по-малко надзор върху данните. В последна сметка настъпването на световната рецесия, стартирана от Covid-19, се оказа претекст – или може би комфортен мотив – за отдръпването на Гугъл от плана в Торонто.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР